USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медицину в Україні зроблять платною

20 Серпня 2010 14:47
Міністр охорони здоров’я Зиновій Митник стверджує, що в Україні потрібно ввести платну медицину, таким чином вивівши з тіні факт плати за медичні послуги.

Про це повідомила ТСН.

«Усі спокійно сприймають, коли людина за операцію в Німеччині, Австрії або Ізраїлі платить 250 тисяч доларів. Така ж операція у нас безкоштовна, але наших лікарів, у яких золоті руки, ми не можемо забезпечити необхідними витратними матеріалами, інструментарієм, діагностичним устаткуванням», – сказав Митник.

Він також повідомив, що Міністерство охорони здоров’я готує низку законопроектів, які дозволять впритул підійти до ухвалення закону «Про обов’язкове загальнодержавне медичне страхування».

«Повинне принципово змінитися фінансування медицини – не за залишковим бюджетним принципом. Фінансування йтиме на жителя, на пацієнта, а не на койко-місце в лікарні. Це дасть можливість заробити ті фінанси, які можна буде використовувати для підвищення заробітної плати медичних працівників», – сказав Митник.

За його словами, очікуються реформи стосовно послуг державної швидкої допомоги. Він пояснив, що нині на доопрацюванні в Міністерстві юстиції знаходиться законопроект «Про екстрену медичну допомогу». У ньому чітко розписано регламент роботи «швидкої», час, за який карета повинна доїхати в будь-який населений пункт України, щоб своєчасно надати пацієнтові медичну допомогу.

«Ми йдемо навіть на те, щоб на базі сільських амбулаторій організовувати пункти «швидкої допомоги», де немає постійного чергування лікарів, але буде чергування «швидкої». Залишається невирішеним питання забезпечення служби автотранспортом, але на рівні Кабінету міністрів є розуміння важливості цього моменту, без перебільшення – життєвого», л – зазначив міністр.

Митник також висловив упевненість, що головною проблемою медичної сфери є неправильний перерозподіл ресурсів на користь лікування, а не профілактики.

«Високоспеціалізовану меддопомогу, звичайно, теж треба мати, однозначно. Але ми абсолютно втратили первинний рівень, раннє виявлення захворювань, власне, фундамент медицини. Тому нам треба змінити акценти, зробити ставку на профілактику тих захворювань, які потім доводиться лікувати вже спеціалізовано і набагато дорожче, ніж якби вони були виявлені своєчасно», – підкреслив глава МОЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
* Показати IP 20 Серпня 2010 21:40
А на що вже наші податки підуть? Навчання платне, медицина платна… То може вже і податки треба зменшувати? І чого це Митник, як аргумент за платну медицину висуває твердження, що "усі спокійно сприймають, коли людина за операцію в Німеччині, Австрії або Ізраїлі платить 250 тисяч доларів". Якщо у нашого шановного Міністра дохід, як в Німеччині чи Ізраїлі, то для переважної більшості українців і 2500 доларів за лікування викласти це сума не мала. А ті, хто може собі дозволити заплатити 250 тисяч доларів за операцію краще зроблять її в тій же самій Німеччині, навіть не зважаючи на те, що у наших лікарів, як стверджує Зиновій Митник, «золоті руки».
poppy Показати IP 20 Серпня 2010 23:33
Від такої статі вже хворою себе відчуваєш - і дійсно, чим це погано, коли операція за таку нереальну суму сприймається нормально?! Ні, навіть у Європі такі суми на операції викликають занепокоєння. І далеко не кожен собі їх може дозволити.І ще: якщо навіть платні послуги за медицину вийдуть із тіні, то невже це змінить ставлення лікарів до своїх пацієнтів? На мою думку, вони як хочуть отримати додаткову подяку (є ті, хто не беруть хабарів, дякувати Богу), таку і будуть її жадати. Як не люблять лікувати старих - так і не будуть любити.Як ніби їхні батьки ніколи не постарішають! Мені страшно зустрічати старість у цій державі...
олег Показати IP 21 Серпня 2010 11:01
Як же ж всі ці регіонали з піною в роті на різних ток шоу захищали безкоштовну медицину, навчання і тд.
deMotivator Показати IP 22 Серпня 2010 22:41
Это ж за какое было и тупое стадо нужно иметь народ, чтобы не стесняясь говорить ТАКОЕ!?!?! Для этого полудебила-министра, наверное, будет откровением, что, например, в Италии ЛЮБОЙ гражданин получающий легально зарплату и отчисляющий (отчислявший) с нее в соцфонды, имеет право на БЕСПЛАТНОЕ медицинское обслуживание, в т.ч. и для членов своих семей. Это касается и наших "гастарбайтеров", которые там легально работают, членов семей которых там также лечат БЕСПЛАТНО. Власть в Украине заявляющая такие тезисы - однозначно - УБЛЮДОЧНАЯ - не зависимо от ее окраски. Скромно промолчим о том во сколько раз дороже медицинские препараты в Украине, например, по сравнению с Европой. Радует одно - в перспективе, эксперименты властей по полному уничтожению справедливой социальной защиты населения - образования, медецины и т.п., все быстрее приблизит уничтожение такой власти и полному переделу всего того, что за последние 20 лет было отнято у народа Украины.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus