USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Міносвіти повністю вилучить російську мову з ВНЗ України

12 Грудня 2008 13:18
Міністр освіти й науки України Іван Вакарчук планує перевести на українську мову всю вищу школу. Міністерство вже підготувало виправлення до закону про освіту, згідно з якими буде заборонено одержувати вищу освіту будь-якими мовами, крім державної, – повідомляють 12 грудня «Волинські Новини».
Як інформує Освітній портал, у документі, розміщеному на офіційному веб-сайті Міносвіти України, серед інших змінена стаття 5 закону «Про вищу освіту», що визначає мову навчання. Замість «мова (мови) навчання у вищих навчальних закладах визначається відповідно до Конституції України й закону України про мови», міністерство пропонує визначити українську мову єдиною для одержання вищої освіти.
Крім цього, до статті 22 планується внести виправлення про українознавче наповнення змісту освіти й про активне співробітництво вищих навчальних закладів з організаціями українців за кордоном.
Нагадаємо, що раніше парламент Криму зажадав скасування наказів Міносвіти й Міністерства охорони здоров’я України про українізацію шкільного навчання й введення викладання українською мовою у вищих медичних навчальних закладах, оскільки ці накази порушують закріплені Конституцією гарантії прав громадян на виховання, навчання й одержання освіти рідною мовою.
У свою чергу, ультраправий рух «Свобода» виступив за мовне обмеження при вступі до ВНЗ. На думку глави Івано-Франківського відділення «Свободи», доцента-філолога Ірини Фаріон, донецькі й луганські абітурієнти, які не володіють українською мовою, не мають права поступати до вищих навчальних закладів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Уточнення Показати IP 12 Грудня 2008 13:52
1)"Свобода" - політична партія; 2)не Івано-Франківське ВІДДІЛЕННЯ, а Івано-Франківська обласна організація; 3)Ірина Фаріон - не глава Івано-Франківщини, а депутат Львівської обласної ради,член ВО "Свободи"; 4)не лише донецькі і луганські абітурієнти, українську мову для вступу у ВНЗ доведеться вивчити і молоді із Харківщини, Волині, Львівщини.....
Анонім Показати IP 13 Грудня 2008 12:45
ну и придурки- молодежь русскоязычная поедет учиться в вузы России, Чехии, Польши- где наряду с государственным языком основным, проводятся занятия и на русском, английском, немецком, даже японском, и существуют бесплатные курсы государственного языка для тех студетнов, которые хотят по окончании вуза работать в стране обучения. Вот вам Европа, они наоборот привлекают умных и желающих работать и учиться у них в странах с родным языком обучения, чтобы заполучить грамотных специалистов. А Украина делает все для того, чтобы отток граждан из страны стал еще более активным- украинцев очень много учится в Европе как на украинском так и на русском языках. Делайте выводв- останется страна без умов и откинется в развитии еще на сто лет назад. Ультра правые- идиоты, как украиноязычные, так и русскоязычные- создайте условия одинаково комфортные для всех слоев населения, иначе украинцев станет не 46 миллионов, а меньше 10...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus