USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

МЗС пояснило, чому Україна «перезавантажує» зовнішню політику

9 Червня 2010 10:16
Зміна зовнішньополітичного курсу України - адекватна реакція на зміни у світі - заявив заступник голови МЗС Костянтин Єлисєєв на міжнародній конференції «Україна в системі європейської безпеки: виклики й перспективи».

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ.

Те, що відбувається в українській зовнішній політиці - це свого роду перезавантаження, викликане як суб'єктивними, так і об'єктивними причинами. Головна об'єктивна причина - зміни, що відбуваються навколо нас», - сказав він.

За словами заступника міністра, останнім часом у Північноатлантичному альянсі відбулися кардинальні зміни.

«Сьогодні це вже не військовий блок чи союз, це організація безпеки з принципово новим баченням, новою постановкою завдань, новими проблемами, партнерами», - заявив він.

При цьому він додав, що такі ж кардинальні зміни відбулися й у сусідній Російській Федерації.

«Росія стала сильнішою, вона стала більш консолідованою, упевненою в собі, у неї є власна зовнішньополітична харизма, з якою не можна не рахуватися», - сказав він.

Зміни зовнішнього курсу, зазначає Єлисєєв, відбулися й у США: «Це держава вже з принципово новою зовнішньою політикою».

Говорячи про Україну, Єлисєєв поцікавився: «Чи могла вона (Україна) собі дозволити не змінюватися? Чи могла вона існувати за законами міжнародних відносин десятирічної чи п'ятирічної давнини? Звісно, не могла».

Заступник міністра закордонних справ упевнений: сьогодні головне питання полягає в тому, як саме змінювати зовнішньополітичний курс.

«Минулого разу, коли формувалася нова Європа на чолі з ЄС і НАТО, Україна відверто спізнилася на цей потяг. Стояти на шляхах і чекати, коли він повернеться, повторюючи гасла вчорашнього дня, - це не для нас. Нам потрібно робити висновки з учорашніх поразок і не повторювати помилок», - підсумував Єлисєєв.

Довідково:


3 червня Верховна Рада прийняла за основу президентський проект закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики України». За таке рішення віддали свої голоси 253 парламентарі. У законопроекті чітко прописано, що Україна більше не прагне стати членом НАТО - її статус буде позаблоковим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus