USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Україна відмовилася від позаблокового статусу

23 Грудня 2014 12:30
Верховна Рада проголосувала за відмову від позаблокового статусу України.

За відповідне рішення проголосували 303 народні депутати із 309, зареєстрованих у сесійній залі, - інформує Українська правда.

Депутати підтримали законопроект Петра Порошенка "Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості", внесений ним 18 грудня.

"Агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти нашої держави так званої "гібридної війни", військове втручання у східних регіонах України, постійний військовий, політичний, економічний та інформаційний тиск з боку Росії зумовлюють необхідність пошуку більш дієвих гарантій незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Разом з тим у Раду внесла свій законопроект лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Однак її законопроект не отримав підтримки серед інших фракцій.

Перед голосуванням за законопроект з трибуни ВР виступив глава МЗС Павло Клімкін. Він звернувся до депутатів з проханням підтримати законопроект президента. "Цей закон дозволить нам захистити нашу незалежність", - заявив міністр.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідно до закону, у статті 6 Закону України "Про основи національної безпеки України" встановлюється, що серед пріоритетів національних інтересів є інтеграція України у європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі та в Євроатлантичний безпековий простір; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України.

Раніше цією статтею визначалося, що пріоритетами національних інтересів є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України. У статті 8 закону встановлено, що основними напрямами державної політики з питань національної безпеки України є: у зовнішньополітичній сфері – проведення активної міжнародної політики України з метою, зокрема, поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації (раніше - забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу).

У статті 11 Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" визначається, що Україна як європейська держава здійснює відкриту зовнішню політику і прагне рівноправного взаємовигідного співробітництва з усіма зацікавленими партнерами, виходячи, в першу чергу, з необхідності гарантування безпеки, суверенітету та захисту територіальної цілісності України.

Раніше цією статтею визначалося, що Україна як європейська позаблокова держава здійснює відкриту зовнішню політику і прагне співробітництва з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав, груп держав чи міжнародних структур.

Крім того, цією ж статтею серед основних засад зовнішньої політики передбачено поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації.

Раніше йшлося про дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінет міністрів України має у місячний строк привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; у двомісячний строк забезпечити перегляд і приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Довідка УНІАН. Верховна Рада ухвалила Закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" від 1 липня 2010 року, яким було закріплено принцип позаблоковості, що означає неучасть України у будь-яких військово-політичних союзах, зокрема відмову від інтеграції до НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
віктор Показати IP 23 Грудня 2014 12:52
путін 2 роки тому просився в НАТО але йому чемно відмовили...будемо сподіватись що україна стане членом НАТО...
Атогейт до віктор Показати IP 23 Грудня 2014 14:13
Спасібо большоє!
123 до віктор Показати IP 23 Грудня 2014 16:26
Что-то не припоминается такого желания Путина.Может вам приснилось?
03 до віктор Показати IP 23 Грудня 2014 16:56
И это высказывание пойдет в папку "Перлы от Виктора"! Во-первых ссылку - когда Россия просилась в НАТО. Во-вторых - теперь Украина войдет в НАТО в одностороннем порядке?
віктор до 03 Показати IP 23 Грудня 2014 17:24
Росія велика,горда та могутня світова Держава! На відміну від України! Россія ніколи на просилася в то недолуге НАТО!
віктор до віктор Показати IP 23 Грудня 2014 17:26
Перший свій комент я з бодуна написав!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus