USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Оскарження результатів підрахунку голосів відповідає європейській практиці, – Катеринчук

13 Лютого 2010 15:07
«Оскаржуючи результати підрахунку голосів на окремих дільницях після другого туру президентських виборів ми наближаємо практику проведення виборів в Україні до демократичних стандартів європейського рівня», - так прокоментував намір Блоку Юлії Тимошенко у судовому порядку домогтися перерахунку голосів на окремих дільницях лідер Європейської партії України, народний депутат України Микола Катеринчук.
 
«Європейська практика підведення підсумків будь-якого голосування має тенденцію до встановлення об’єктивних результатів. Наприклад, у 2000 році на виборах у США, коли голоси були підраховані, виявилося, що в штатах Флорида, Нью-Мехіко й деяких інших, різниця між кількістю голосів дуже мала. Саме у штаті Флорида перерахунок голосів вирішив долю виборів. Перший перерахунок голосів у цьому штаті дав перевагу Бушу трохи більше 1 тисячі голосів і це при майже 6 мільйонах бюлетенів. І вже через п’ять тижнів судових процесів та відповідного перерахунку голосів Джордж Буш таки отримав перемогу над демократом Альбертом Гором», - констатував Микола Катеринчук.
 
«І випадку, коли розрив між учасниками перегонів складає менше 4 відсотків, що фактично знаходиться в межах статистичної похибки під час проведення соціологічних досліджень, цілком природно, що кандидат в Президенти України Юлія Тимошенко, якого і підтримала Європейська партія України, звернеться до суду з вимогою перерахунку голосів на тих дільницях, де були факти порушень виборчого законодавства. Це цілком нормальна демократична практика, котра ніяким чином не матиме за мету перешкоджання роботі чи то ЦВК, чи то невдоволення волевиявленням громадян країни», - наголосив Микола Катеринчук.
 
«Нарікання та коментарі «регіоналів» з цього приводу я б розцінив як побоювання, щодо виявлення фактів порушень під час встановлення результатів голосування зі сторони представників членів комісій від Віктора Януковича. Якщо їх кандидат впевнений у перемозі, то йому взагалі не варто хвилюватися. А перерахунок голосів дасть відповіді на підозри суспільства, щодо фактів фальсифікацій», - підкреслив лідер партії.
 
«Яскравим тому прикладом є перерахунок голосів на президентських виборах у Румунії, котрі відбулися у минулому році. Розрив між чинним Президентом Бесеску та кандидатом від опозиції Мірчу Джоане склав менше одного відсотка. Варто зазначити, що там дані екзит-полів показали перемогу Джоане на 3%. Хоча перерахунок голосів так і не змінив результатів виборів, та все ж розвіяв сумніви щодо фальсифікацій у тих виборців, котрі голосували за опозиційного кандидата», - зауважив народний депутат. – «Є й інші подібні приклади, як то в Молдові, Естонії, які зайвий раз засвідчують про те, що намір БЮТ домагатися в судовому порядку перерахунку голосів на окремих дільницях є цілком нормальною світовою та європейською практикою демократичного встановлення об’єктивних результатів будь-яких виборів».
 
«Я вважаю, що Тимошенко має повне право звернутися до суду з вимогою перерахунку голосів на окремих дільницях і така її позиція повністю відповідає європейській практиці проведення виборів та встановлення результатів голосування», - вважає Микола Катеринчук.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВАШ ВЫБОР Показати IP 13 Лютого 2010 23:20
5-6% проголосовало на дому без справок, а это очень большое количество. Кроме этого голосовали "мертвые", "живые" и "нерожденные" в Донецкой и Днепропетровской, плюс "карусели",и почти весь ЮГОВОСТОК И ЭТО ПРАВДА НО ВЫИГРАТЬ У ПР,,оф ШУЛЕРОВ ИХ КОЛОДОЙ КАРТ КОГДА ОНИ БАНКУЮТ И ОНИ ЖЕ МЕНЯЮТ ПРАВИЛА В ХОДЕ ИГРЫ ПОЧТИ ФАНТАСТИКА .
Вікінг Показати IP 14 Лютого 2010 14:23
ВОни вже перемоги не віддадуть. Навіть тупі ОБСЄ їх визнали. Правда вони далі свого носа не бачать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus