USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Росія створить в Україні нові військові бази, - російські ЗМІ

13 Травня 2010 11:12
Росія створить в Україні нові військові бази, - Російські ЗМІ


Російські військові об'єкти за згодою сторін можуть з'явитися у Криму, Миколаєві, Одесі і, можливо, в гирлі Дунаю.
Про це з посиланням на "Независимую газету" повідомляє ТСН.
Російські підводні човни повернуться в порт своєї колишньої прописки – Балаклаву. Таку можливість напередодні 9 травня обговорювали в Криму український прем’єр-міністр Микола Азаров і його російський колега Володимир Путін.
Окрім цього, напередодні наміченого на наступний тиждень візиту до України президента Росії Дмитра Мєдвєдєва до харківських домовленостей, що продовжили перебування ЧФ РФ до 2042 року, готується цілий пакет документів по розвитку військово-морської бази в Севастополі та інших об'єктів флоту на території Криму. За словами командувача ЧФ РФ віце-адмірала Олександра Клецкова, "зараз опрацьовуються плани не лише переозброєння флоту, постачання нових кораблів, зброї, але і, що важливо, облаштування чорноморців у Севастополі, інших гарнізонах Криму".

Воєначальник поки не розкриває, що конкретно стоїть за даними планами, але ясно, що на ЧФ чекає масштабне військове будівництво і, можливо, розширення інфраструктури, де швидше за все на принципах подвійного базування матимуть право дислокуватися російські військові судна і берегові частини. Експерти саме з цим пов'язують передсвятковий візит (він відбувся 7 травня) прем'єра Володимира Путіна і начальника російського Генштабу Миколи Макарова.

Візит був знаковим, оскільки, за твердженням прес-служби російського уряду, в ході його уточнювалися пункти системи базування ЧФ на території РФ. Не виключено, що частина цих пунктів і об'єктів буде перенесена на територію України. Як повідомив начальник Генштабу в ході своєї поїздки на об'єкти ЧФ, за дорученням президента РФ у Міноборони РФ створена робоча група, яка протягом двох місяців проведе оцінку стану військової бази ЧФ у Севастополі. Він підтвердив, що існують серйозні плани модернізації Чорноморського флоту в рамках програми, розрахованої до 2020 року.

"Це серйозна програма модернізації ЧФ по всіх напрямках – і по судах, і по підводних човнах, і по авіації", – сказав він. У зв'язку з цим стає очевидним, що Росія розглядає можливість відкриття нових об'єктів базування військових судів ЧФ в Україні. Як вважає колишній командувач ЧФ адмірал Володимир Комоєдов, за певних умов російські підводні човни можуть дислокуватися в Балаклаві, де до розпаду СРСР розташовувалася найбільша на Чорному морі база підводних човнів, перетворена нині на музей, що числиться за Військово-морськими силами України. Російські військові об'єкти за згодою сторін і доброю волею Києва і Москви можуть з'явитися також у Миколаєві і Одесі і, можливо, в гирлі Дунаю, де в України і Румунії є територіальні спори.

"Можливість розширення ЧФ на захід є своєрідною відповіддю на розширення НАТО на схід, де, наприклад, в Румунії і Болгарії США почали розміщення своїх нових військових баз", – заявив Комоєдов.
Тим часом глобальні плани Росії вже наражаються на певну протидію з боку України. Як заявив нещодавно міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, не дивлячись на продовження термінів базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі, зафіксованих у харківських документах, "до тіла, до самого тексту угоди, до тих прав і обов'язків сторін, які встановлені базовими угодами (1997 року), нічого не додано і нічого не міняється, що означає, що є кілька питань, які залишаються неврегульованими". На думку Грищенка, в текст нової угоди між Україною і Росією про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Україні не внесені зміни про порядок переміщення військових кораблів російського флоту в межах і за межами України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus