USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Третина дитячого харчування в Україні - брак

14 Липня 2010 09:29
Держспоживстандарт України за перше півріччя 2010 року забракував 36% перевіреного дитячого харчування.

Про це 13 липня повідомив УБР з посиланням на прес-службу відомства

«Протягом першого півріччя 2010 року в торговельній мережі було перевірено більше 64 тонн дитячого харчування різних виробників. Забраковано та знято з реалізації 23 тонни, що становить 36% перевіреної кількості», - наголошується в повідомленні.

У Держспоживстандарті звертають увагу, що бракувалась та знімалась з реалізації продукція різних виробників.

Продукти дитячого харчування бракувались та знімались з реалізації через відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки (відсутність реєстраційних номерів сертифікатів відповідності) - 75%; відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар - 14%; простроченого терміну придатності - 1% ; невідповідність вимогам нормативних документів - 13%.

Крім того, Держспоживстандарт перевірив продукцію дитячого харчування на 31-му підприємстві, що займається виробництвом дитячого харчування і його оптовою торгівлею, на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Перевірялися дитячі суміші, в тому числі молочні, консерви фруктові та овочеві (соки та пюре), консерви м'ясні гомогенізовані, сухі каші.

«З семи перевірених підприємств-виробників продукції дитячого харчування порушення було виявлено на 1 підприємстві (ТОВ «Хіпп-Ужгород», Закарпатська область).

У Держспоживстандарті також відзначають, що з 24 підприємств, що займаються оптовою торгівлею продукції дитячого харчування на 18 встановлені порушення, забраковано 89% продукції імпортного виробництва.

Довідково:

Пунктом 9 статті 9 Закону України від 14.09.2006 «Про дитяче харчування» заборонено використання у виробництві продуктів дитячого харчування крохмалю харчового і борошна пшеничного.

Міжнародним законодавством, зокрема законодавства ЄС, використання цих інгредієнтів у продуктах дитячого харчування не заборонено. У зв'язку з цим на внутрішньому ринку України не підлягають реалізації продукти дитячого харчування, вироблені відповідно до норм законодавства країн ЄС

З метою приведення вітчизняного законодавства у відповідність до норм ЄС МОЗ України розробило законопроект «Про внесення змін до Закону України» Про дитяче харчування «(щодо посилення вимог до виробництва та обігу продуктів дитячого харчування) - реєстраційний № 4584 від 02.06.2009. Однак на сьогодні цей законопроект не прийнятий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Provokator Показати IP 14 Липня 2010 14:45
А як молоді батьки мають дізнатися, яка суміш для дитячого харчування "не брак"? Чи в магазині не купувати кожну третю упаковку? Чому наш вельмишановний Держспоживстандарт не оприлюднює торгові марки, номери партій, магазини, де був виявлений бракований товар? Це так у нас дбають про здорове населення?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus