USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Церковний розкол в Україні посилюється через політику? ВІДЕО

1 Серпня 2010 15:48
Цьогоріч відзначення Хрещення Русі засвідчило: подолати розкол в українській церкві буде не просто, адже навіть одне зі своїх найбільших свят православні Київського та Московського патріархату святкували не лише окремо, а й навмисне обирали різні дні і час.

Про це розповів 1 серпня «Канал новин 24» .

Відтак на Володимирській гірці святі отці молилися двічі. Під наглядом сотень правоохоронців, у середу до пам’ятника Володимиру сходились прихильники Російської Православної церкви. Молебень за участю свого пастира Кирила вони спостерігали через кордони міліції

Наступного дня на Володимирську гірку прямували вже віряни Київського патріархату. Близько 5 тисяч людей за даними правоохоронців і більше 15 за даними церкви, пройшли Хресною ходою від Володимирського собору до пам’ятника князю Володимиру. Чимало вірян з регіонів скаржились, що правоохоронці перешкоджали їхньому в’їзду до столиці, затримуючи автобуси та переписуючи прізвища людей.

Втім у міліції факт перешкоджання вірянам спростували, пояснивши, що автобуси зупиняли біля станцій метро, аби не створювати тисняву у центрі міста. Однак, свою повагу настоятелю російської церкви українські можновладці виказували один поперед одного - Кирил за час свого тижневого візиту мав зустрічі з усіма першими особами держави. А заради зустрічі з Президентом Януковичем з’їздив у Крим.

Тим часом, політологи попереджають про небезпеку збурювання міжконфесійної ворожнечі в Україні. Все тому, що окремі політичні сили намагаються скористатися дражливою релігійною темою у власних інтересах, кажуть експерти. Причому, за їхніми словами, зиск від візиту настоятеля Російської Православної церкви намагалися отримати і його віп-прихильники і затяті опоненти.

«Те, що звичайно ж його візит намагалися перетворити на політичний певні політичні сили - це, звичайно, факт. Причому, як ті, які намагалися попіаритися біля патріарха, так і ті, хто намагалися піаритися критикуючи нещадно патріарха. Ну і певною мірою їм це вдалося», - каже директор української філії інституту країн СНД Володимир Корнілов.

На думку експертів, вітчизняні політики підійшли до небезпечної межі - за якою об’єднання інтересів церкви та держави створить ще один потужний важіль впливу на суспільство.

«Священики, я кажу про різні конфесії, втручаються у політичну боротьбу, виступають прихильниками тої чи іншої політичної сили і таким чином втягують церкву і релігійний фактор як елемент політичних кампаній», - каже директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Не сприймають Кирила як об’єднувача церков і релігійні експерти. Адже заяви, які він робив в Україні, аж ніяк не можуть об`єднати і примирити, - переконані вони. Зокрема, неконструктивними, на погляд релігієзнавців, є розмови про неканонічність Київського патріархату.

«Якби рівень, скажімо, церковної освіти у людей був вищий, можливо б значення цьому надавалося набагато менше і проблема канонічності і визнання вирішилась би набагато швидше», - каже релігієзнавець Тетяна Євсєєва.

«Патріарх не знайшов слів для православних України, які знаходяться поза єдністю з Московським патріархом. До православних Київського патріархату, до Автокефальної церкви, вірніше він знайшов слова але не такі слова, які можуть примирити православних в Україні», - каже релігієзнавець Віктор Єленський.

Утім, російський пастир чітко дотримується обраної стратегії - центральною подією візиту до Києва стало засідання синоду Російської Православної церкви за участю Кирила. У підсумку служителів Київського патріархату закликали до каяття і повернення у лоно «канонічної церкви».

«З тією церквою, яка знаходиться безпосередньо в Росії, керівництво якої знаходиться в Москві, вести діалог дуже і дуже складно, тому що вони не розуміють української ситуації. Більше можливостей для ведення діалогу і знаходження точок дотику і порозуміння є з Українською Православною церквою в єдності з Московським патріархатом, яка є тут в Україні на чолі з митрополитом Володимиром», - каже речник Української Православної церкви Київського Патріархату Євстратій Зоря.

Російський патріарх поїхав, аби повернутися. Найближчим приводом буде 75-річчя предстоятеля Української Православної церкви митрополита Володимира - 23 листопада. Поки діалог між Київським і Московським патріархатами призупинено.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Оглядач Показати IP 1 Серпня 2010 23:04
Діалог неможливий з загарбниками, які мислять по-московськи прямолінійно, зухвало й зверхньо.
Маруся007 Показати IP 2 Серпня 2010 08:00
Церква відділена від держави, здається в Конституції написано. Чи вже поміняли щось?
Канон Показати IP 2 Серпня 2010 08:22
Розкол роблять журналісти.
OrestN Показати IP 2 Серпня 2010 20:18
РОЗКОЛ ПОСИЛЮЄ ПІП КІРІЛ ГУНДЯЄВ!
007 Показати IP 3 Серпня 2010 08:37
це все ля того,щоб відвернути від чогось більш критичного. або для того,щоб розбудити україну. знову. революції захотілося?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus