USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку – найбільше зниження ціни за «квадрат» житла

4 Листопада 2008 17:43
За даними комітету з аналізу ринку Асоціації фахівців із нерухомості (ріелтерів) України, середньозважена вартість квадратного метра в обласному центрі Волині за третій квартал 2008-го, порівняно із другим кварталом, знизилася на 8,7%. Про це 4 листопада інформують «Волинські Новини».
Редакція порталу Domik.net на підставі даних, наданих Комітетом із аналізу ринку Асоціації фахівців із нерухомості (ріелтерів) України (АФН(р)У) склала порівняльний рейтинг міст за вартістю квадратного метра житла на вторинному ринку станом на 1 жовтня 2008 року.  
Отож, за інформацією, оприлюдненою Українським бізнес-ресурсом, середньозважена вартість квадратного метра в обласних центрах України за третій квартал зменшилася на 1% і склала 1898 доларів. (В означенні середньозваженої вартості враховувалася «важливість міст», що залежить від кількості квадратних метрів житла в них).  Третій квартал був складним періодом як для економіки взагалі, так і для ринку нерухомості зокрема. У більшості регіонів кількість угод значно впала. Ріелтери Сімферополя, Ужгорода, Хмельницького, Чернівців, Одеси відзначають, що основними причинами скорочення обсягів продажу нерухомості стали закриття банківських кредитних програм і нестабільність курсу долара. Нерухомість багато в чому втратила свою інвестиційну привабливість.  На ринку величезна кількість пропозицій, але вільних коштів у наших громадян явно недостатньо, а жорстка політика банків позбавила потенційних клієнтів можливості купівлі квартири в кредит.  В Івано-Франківську, Житомирі, Тернополі ріелтери не відзначають зниження кількості угод, попит на нерухомість стабільний, що стало причиною незначного зростання цін.
Вартість квадратного метра перевищує середньозважену по Україні тільки в Києві (3367 доларів), Севастополі (2042 долари), Дніпропетровську (1988 доларів), Одесі (1899 доларів). В інших містах ціни нижчі від середньозваженої вартості.  На друге і третє місця рейтингу вийшли Севастополь (2042 долари) та Дніпропетровськ (1988 доларів). Раніше ці місця належали, відповідно, Одесі (1899 доларів) та Донецьку (1879 доларів).  У більшості обласних центрів коливання цін було в межах декількох відсотків. Найбільше зниження ціни зафіксовано в Луцьку (-8,7), а найбільше зростання цін пропозицій – у Дніпропетровську (+5,6).
Загалом міста у рейтингу розташувалися так.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Валерій Показати IP 6 Листопада 2008 11:05
Як людина, яка робила статистичну вибірку для комітету із аналізу ринку Асоціації фахівців із нерухомості (ріелтерів) України (АФН(р)У) можу сказати, що наша інформація виявилась самою об"єктивною. Колеги з інших регіонів "трішки" прикрасили картину (про це можу судити із щоденних телефонних розмов з ними). Так що зниження цін у Луцьку не найбільше в Україні, принаймні у кількох регіонах ( зокрема Кіровоград, Суми, Вінниця, Черкаси) падіння ще більше - 10-15 відсотків. Та й у Києві не все так райдужно, як дехто намагається показати. В середньому по Україні зниження цін за 3-й квартал 2008 року на рівні 7 - 10 %. Причому це пониження досить неоднорідне в залежності від сегменту нерухомості (розташування, давнина побудови, планування тощо) - у деяких сегментах зниження більше, у деяких є навть зростання.. Принагідно хочу зауважити що розмови про те, що ріелтори наганяють ціни не зовсім коректні. Ми, передусім, зацікавленні в СТАБІЛЬНОСТІ на ринку, оскільки кількість угод тоді значно більша, ніж у часи "смути". З повагою "Волинське агентство нерухомості" http://www.volyn-realty.com.ua/index.htm

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus