USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українське суднобудування на межі зупинки

27 Квітня 2009 13:24
Українське суднобудування вибилося у рекордсмени за темпами зниження виробництва серед підприємств машинобудівної галузі. За перші три місяці року скорочення виробництва досягло майже 60%, а в квітні ситуація тільки погіршилася, – про це 27 квітня повідомляють «Волинські Новини».
Без держпідтримки покращення в галузі очікувати не доводиться, говорять учасники ринку. Якщо за результатами трьох місяців спад виробництва в машинобудуванні в цілому склав 47% до аналогічного періоду минулого року, то в суднобудуванні – 59%,  – пише Корреспондент.
Навіть у сільгоспмашинобудуванні, що традиційно відстає, падіння менше – 51,4%. У Держкомстаті прогнозують, що якщо ситуація не зміниться, то в квітні падіння виробництва в суднобудуванні складе 60,9% проти 42% в цілому по галузі. Зазначимо, що в минулому році це була одна із провідних галузей з обсягом замовлень $ 240 мільйонів і річним приростом 0,6% при падінні виробництва в галузі на 22%.
За словами першого віце-президента асоціації суднобудівників Укрсудпром Віктора Лисицького, спад виробництва спостерігається на більшості підприємств галузі. Так, з початку року фактично не працюють Суднобудівний завод імені  61 комунара і Чорноморський суднобудівний завод. Знизився обсяг виробництва на Північморзавод та Херсонському суднобудівному заводі.
Гендиректор ВАТ Суднобудівний завод Залив Олександр Івлєв підкреслює, що криза в суднобудуванні ускладнюється відсутністю обіцяної урядом держпідтримки.
Як нагадує видання, Кабмін планував ввести нульовий митний збір, ПДВ на імпорт комплектуючих для суден і відшкодовувати експортний ПДВ суднобудівників. «Китай, Південна Корея і Японія з початку року знизили податкове навантаження на суднобудування вдвічі.
У результаті їх продукція коштує на 17-20% дешевше, ніж українська, та їх заводи завантажено замовленнями. Навіть якщо попит відновиться, ми не можемо сподіватися на збільшення завантаження підприємств, поки уряд не прийме обіцяні заходи із підтримки галузі», – погоджується пан Лисицький.
Нагадаємо, раніше Уряд прийняв рішення про виділення 136 мільйонів гривень на фінансове оздоровлення і для держзамовлення Харківського заводу імені Малишева.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus