USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські коньяк, салямі та піца можуть зникнути

23 Жовтня 2009 15:32
Якщо Україна підпише договір про зону вільної торгівлі з Європою, українським виробникам доведеться перейменовувати звичні бренди. Про це повідомляють «Волинські новини».
Євросоюз закриває українцям шлях до використання звичних брендів – від горілки і салямі до піци і коньяку. Вітчизняні виробники готуються до війни – пише ТСН.
У Євросоюзі вирішили – якщо коньяк, то обов\'язково з винограду на полях однойменного французького міста Коньяк, «правильний» сир фета може бути тільки з Греції, а пармезан і пармську шинку виробляють виключно в італійській Пармі. Саме з отримання патентів на ці назви продуктів в Європі почався хрестовий похід за історичними брендами.
Патент і право на виготовлення ковбасок під назвою «Мисливські», які люблять українці, віднині належить польським виробникам, портвейном може називатися тільки вино з Португалії, а право називати свій йогурт йогуртом у суді в усього світу відсудила Болгарія. Але найбільше не поталанило росіянам, в яких ті ж поляки з-під носу поцупили право на бренд «водка», довівши, що вперше слово wodka застосували саме вони ще п\'ять століть тому.
І це тільки мала частина так званих брендів за географічним походженням, які Євросоюз у 2005 році вирішив повернути одвічним власникам, заборонивши іншим країнам випускати продукти з такими самими назвами. У результаті брендовий ажіотаж набрав нових обертів – список з 40 запатентованих назв у 2006 році виріс до кількох тисяч найменувань у 2009-му.
І якщо раніше боротьба за ці назви була приводом для анекдотів, то тепер у світлі європейських амбіцій України це не вже жарти, а одна з обов\'язкових умов євроінтеграції, яку вона повинна виконати. Поки ж перейти на нові назви були вимушені українські експортери, які першими відчули суворі правила Євросоюзу щодо охорони нових торгівельних марок і були вимушені адаптуватися до них на ходу. Якщо Україна підпише договір про зону вільної торгівлі з Європою в повному об\'ємі, то, починаючи з наступного року, подібний же тотальний ребрендинг чекає і на внутрішніх українських постачальників, що загрожує «просіданнями» продажів.
Старший партнер Міжнародного патентного бюро Ігор Савельєв упевнений, що в об\'єднаній Європі умовностей не менше, ніж у колишньому СРСР, і українському бізнесу доведеться серйозно поборотися за місце під сонцем – за свої бренди і за свого клієнта. «Ми йдемо в чужий монастир, де всі ніші давно поділено. Зі зміною торгівельних марок крива продажів українських продуктів неминуче стане низхідною і на зовнішньому ринку, і на внутрішньому – фактично станеться перезавантаження», - заявив він.
Більше за інших просунулася в патентуванні своїх національних брендів Чехія – майже вдвічі більше, ніж решта усіх молодих країн – членів ЄС. Усього ЄС захистив 167 чеських патентів, серед яких кулінарні рецепти, сорти овочів і навіть власний вид коропа. Італійці, у свою чергу, хочуть запатентувати свою ковбасу салямі, якої в Україні, за інформацією Міжнародної маркетингової групи, продається близько 30 видів від різних виробників.
Але найбільшого удару по українських харчовиках може завдати патент на назву піца. Заява про це вже подана в Європейську комісію і в 2010 році планується її розгляд. Як наголошують експерти, запатентовано буде не лише бренд піца, але й різні приставки до нього – італійська піца, піца пепероні і ще близько 25 назв, які італійці вважають своїм надбанням. Як наголошує Савельєв, право на використання таких назв-брендів у країнах, що вступили в Європейський союз, регулюватиметься національним законодавством, і за його використання компанії платитимуть роялті безпосередньо уряду держав – володарів брендів.
Красномовним прикладом європейського патентування генеральний директор Міжнародної маркетингової групи Дмитро Роденко називає ситуацію з українським коньяком, який для імпорту вже довелося терміново перейменовувати в бренді. «Той напій, який ми зараз експортуємо в Європу, називаємо бренді «Коктебель», – підтверджує слова експерта генеральний директор групи компаній «Союз-Віктан» Андрій Охлопков.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ладомир Показати IP 23 Жовтня 2009 18:51
Ха ха !!! Вперед в Ойропу. Хто там хоче жити по ойропейскі?
Анонім Показати IP 23 Жовтня 2009 19:27
а САМОГОН?
Хохма Показати IP 23 Жовтня 2009 20:36
А давайте покажемо зоні Європи запатентований американцями середній палець.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus