USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Україну роз'єднує не мова, а політика уряду, – письменники

21 Лютого 2011 12:21
У День рідної мови, 21 лютого, українські письменники оприлюднили звернення, у яокму закликали українців не мовчати, а демонструвати свою громадянську позицію скрізь і завжди, де й коли виникає загроза для конституційних цінностей Української Держави.
Під листом поставили свої імена 70 українських письменників, зокрема Роман Іваничук, Оксана Забужко, Юрко Іздрик, Сергій Жадан, Богдана та Дзвінка Матіяш та інші, - пише ТСН.
Письменники стверджують, що пасивна позиція українських громадян сьогодні – вже завтра може обернутися гуманітарною катастрофою.
«Країну роз'єднує не мова, українська чи російська, країну роз'єднує провокаційна, агресивна українофобська політика уряду, що старою як світ тактикою «розділяй і владарюй» намагається відволікти увагу народу від власних економічних та дипломатичних поразки», – йдеться у тексті.
«Провокації набули характеру лавини. Закриття українських шкіл на Сході України лицемірно видаються за «оптимізацію витрат». З підручників історії вириваються сторінки, залиті кров'ю наших предків, котрі поклали своє життя за те, щоб ми сьогодні жили в незалежній суверенній унітарній державі… Зі шкільної програми вилучають «незручні» для влади твори», – переконуюють вони.
Тим часом, продовжують заявники, концепція літературної освіти в загальноосвітніх школах дописується невідомими авторами на користь російської літератури, в тіні якої начебто визрівала українська, що є не тільки відвертою історичною неправдою, а й прямим приниженням вартості української літератури.
«У радіоефірі давно не знайти української музики, телевізійний простір забитий російським «секондхендом», великі книжкові мережі в Україні належать російським власникам, які дбають про інтереси російської книги», – зауважують письменники.
Письменники рішуче виступили проти роздмухування ксенофобії та поділ людей на чужих і своїх.
Заявники переконують, що не вимагають від держави «ні дотацій, ні президентських стипендій, ні урядових пенсій», але «ми – автори, відповідальні за українське слово, і наш професійний обов'язок – стати на захист свого читача, котрий хоче читати українською і вибирає українську книгу».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ястребок Показати IP 21 Лютого 2011 13:09
Опять москали во всем виноваты... что и требовалось доказать. А нуждается ли в защите "читач, котрий хоче читати українською і вибирає українську книгу" - вопрос весьма и весьма спорный. Но, вероятнее всего, под видом защиты читателя работяги "сучукрліту" собираются защищать собственные карманы. За счет отечественных налогоплательщиков, что небезинтересно...
1 Показати IP 21 Лютого 2011 16:26
Мене дратує, коли я в Луцьку включаю будь яку станцію ФМ і в 90 % випадків чую пісні російською мовою. Розпинають Україну царенята.
Л А Д О М И Р Показати IP 21 Лютого 2011 17:56
то йди полякам чи американцям пожалійся, вони тебе приголублять, заспокоять... а потім включиш станцію ФМ і в 90 % почуєш англгійську чи польську. Ой забув.... може ще й турецьку :)
PL-USA-UA до Л А Д О М И Р Показати IP 21 Лютого 2011 18:46
Можливо і варто звернутись до поляків чи американців - вони не "втирають" українцям за допомогою духовно-блатного шансону химеру "Русского мира".
книголюб Показати IP 21 Лютого 2011 18:57
Пройдитесь по книжным магазинам Луцка и вы увидите, что ассортимент книг на русском языке преобладает над украинским в пропорции 10 - 1. Спрос рождает предложение. Чистая комерция и никакой политики.
1 Показати IP 21 Лютого 2011 22:07
Ой Владомир Владімірович,ви теж вважаєте ,що нема такої країни, як Україна?
івап Показати IP 17 Травня 2011 21:21
а мене дратує коли я бачу москаля у Луцьку . АЖ ХОЧУ ЙОМУ ТАК НАДАВАТИ ЩОБ БІЛЬШЕ НЕ ХОДИВ НА НАШИХ ЗЕМЛЯХ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus