USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні літом ринок праці активізувався

16 Вересня 2009 13:39
Цього літа активність на ринку праці не тільки не знизилася в порівнянні з весною, як це традиційно відбувалося протягом останніх років, але і, навпаки – збільшилася. Про це 16 вересня повідомляють «Волинські Новини».
 
Так, у липні роботодавці розмістили на JOB.ukr.net майже 29 тисяч вакансій. Це рекордний показник для 2009 року: на 20% більше, ніж у квітні, на 60% більше, ніж у травні, і на 16% більше, ніж загалом у січні і лютому.
 
І навіть у традиційно «мертвому» місяці року – серпні на JOB.ukr.net розмістили майже 27 тисяч пропозицій про роботу. Бізнес активізувався, оскільки другої хвилі кризи, про яку так багато говорили, не сталося навесні, і підприємці переглянули плани розвитку своїх підприємств, збільшили інвестиції в реалізацію проектів.
 
Крім того, на початку кризи багато компаній поспішили скоротити штат і надлишково звільнили персонал, і вже навесні-влітку знову відкрили вакансії. Влітку попит на фахівців відповідав пропозиції. У червні і липні на одне місце претендувало 1,1 фахівця, у серпні ж на одного фахівця припадало 1,1 пропозиції про роботу.
 
Трійка найбільш затребуваних фахівців літа — програмісти, медпрацівники і менеджери з продажів. Протягом літа кожному з цих фахівців, які розмістили своє резюме на JOB.ukr.net, надійшло приблизноо 2 пропозицій про роботу.
 
Менеджери з продажів та програмісти традиційно входять у трійку найбільш затребуваних фахівців. Взимку попит на програмістів трохи знизився, але вже в середині весни знову почав зростати, оскільки збільшилася кількість замовлень з боку іноземних IT-компаній. Українські програмісти затребувані у країнах Західної Європи, оскільки менш вибагливі до рівня оплати праці. Тому в Україні велика кількість програмістів, які працюють на умовах аутсорсингу для іноземних компаній.
 
Продавати товари та послуги під час кризи складніше, ніж у період зростання купівельної спроможності населення, тому виробники та дистриб\'ютори підсилюють відділи продажів. При цьому умови оплати праці менеджерів з продажів значно погіршилися. Роботодавці знижують фіксовану частину їхньої зарплати, а то й зовсім скасовують її, зменшують розмір бонусів.
 
Медперсонал найчастіше шукають приватні медичні заклади. Найбільш затребувані фахівці — косметологи, медсестри, гінекологи, дерматологи, педіатри, медпредставники, а також провізори та завідуючі аптеками.
 
До трійки найменш затребуваних спеціалістів літа входять юристи, фахівці у сфері готельного господарства та туризму, бухгалтери, фінансисти, банківські працівники, а також перекладачі й фахівці в галузі телекомунікацій та зв\'язку.
Низький попит на юристів пов’язаний з надлишком цих фахівців на ринку, оскільки на початку 2000-х років. існувала мода на юридичну освіту. Крім того, корпоративні юристи, поряд з HR-менеджерами, офіс-менеджерами та секретарями, складають пул так званого адміністративного персоналу, який наприкінці минулого року скорочували перш за все.
 
Менеджери з туризму і готельний персонал (адміністратори готелів, покоївки) залишилися незатребуваними через зниження туристичної активності в цьому сезоні. Оскільки фінансова система значно постраждала від кризи, знизився попит на бухгалтерів, фінансистів, банківських працівників.
 
Довідково:
 
Сайт з працевлаштування JOB (job.ukr.net) — лідер ринку Інтернет-рекрутингу. Створений у 1999 році. Його база нараховує 24 тисяч  вакансій і 33,5 тисячі резюме фахівців усіх регіонів України. Щодня на JOB розміщується приблизно 1,5 тисячі нових вакансій і 1 тисяча резюме. Щодня JOB відвідують понад 98 тисяч унікальних інтернет-користувачів, які переглядають його 1,2 мільйона разів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus