USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В Україні укрупнятимуть лікарні

3 Листопада 2010 08:49
Президент розпорядився провести повну інвентаризацію медичних закладів. Планується, що після цього на базі районних лікарень сформують багатопрофільні установи з консультативних поліклінік, медзакладів відновлювального лікування і планового лікування хронічних хворих, хоспісів, центрів медико-соціальної та первинної допомоги.

За півроку має з'явитися карта госпітальних округів України, - пише Газета.ua.

Екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук вважає таку ідею слушною. «Сьогодні районна лікарня на 300–500 ліжок обслуговує 12–15 тисяч людей. Медичний округ включатиме лікарні двох трьох районів, а це вже 100–150 тисяч пацієнтів. Що дасть таке укрупнення? Насамперед підніме якість допомоги. У районному пологовому будинку зараз проходить 50–70 пологів за рік. А в будинку територіального медичного округу можна приймати кілька тисяч. І якість обладнання для діагностики, виходжування новонароджених там буде краща. Зменшиться материнська смертність. І ніхто з лікарів не сидітиме на пів чи чверть ставки — кожен отримуватиме платню за обсяг зробленого», - вважає Поліщук.

«Те, що селянам доведеться їхати в лікарню далі, ніж зазвичай, - це не недолік. Плюс у цій ситуації - висококваліфікована медична допомога в окружному закладі. Але реформа має забезпечити всіх, незалежно від місця проживання, якісною первинною допомогою: або сімейними амбулаторіями, або фельдшерсько-акушерськими пунктами. Між цими закладами й окружною лікарнею мусить бути постійний телефонний і автомобільний зв'язок», - каже екс-міністр.

«Районні лікарні зараз виконують соціальну функцію. У них лежать літні люди, інваліди. Під час морозів туди звозять бомжів. Узимку заклади переповнені, влітку — майже порожні. Отже, їх потрібно перекваліфікувати на будинки для літніх, заклади соціальної допомоги. Щороку в Україні стаються понад 100 тисяч інсультів. Половина людей залишаються після них живими, а дві третини стають інвалідами. Проводити їх реабілітацію також можна в таких закладах», - додає Поліщук.

«Реформи дадуть результат через три-чотири роки. Доти буде велика соціальна напруга. Бо головні лікарі використають свої зв'язки, пацієнтів, підніматимуть шум, щоб їхні заклади не закривали і не перекваліфіковували», - прогнозує екс-міністр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus