USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Злочинність в Україні різко зросла

16 Березня 2011 10:31
Кількість зареєстрованих злочинів у 2010 році порівняно з 2009-м збільшилась на 15,2%, або на 66 тисяч.
Про це свідчить звіт Генеральної прокуратури про результати діяльності за минулий рік, - інформує ТСН, посилаючись на «Коммерсант-Украина».
Кількість зареєстрованих злочинів за рік зросла з 435 тисяч у 2009 році до 501 тисячі в 2010-му. Такий значний ріст не можна пояснити лише зміною підходів до реєстрації правопорушень, оскільки збільшилися показники не лише дрібних, але й тяжких злочинів на 14,8% - до 167 тисяч.

У прокуратурі незадоволені якістю розслідування справ, пов'язаних з боротьбою з організованою злочинністю. У документі підкреслюється, що з 10 тисяч вивчених справ «скасовані майже 300 незаконних постанов і внесені більше 500 письмових вказівок... 620 посадовців (слідчих органів) притягнуті до дисциплінарної відповідальності».
Ще одна претензія до слідчих органів торкається необґрунтовано частого проведення «оперативно-технічних заходів, що тимчасово обмежують конституційні права громадян». В організаційно-правовому управлінні ГПУ пояснили, що під це визначення підпадають прослуховування, негласне проникнення в житло і негласне зняття інформації.
У 2010 році слідство активізувало використання цих методів.
«Питома вага матеріалів цих заходів як доказів у кримінальному судочинстві склав 12% у спецпідрозділів МВС і 15% у СБУ», - йдеться в звіті.
Рік тому ці показники складали 10% і 13% відповідно. При цьому обсяги оперативно-технічних заходів, що проводяться, ще значніші – за даними ГПУ, «лише в кожному десятому випадку вони використовуються як докази в кримінальному судочинстві».

Глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що не бачить проблем у такому активному використанні прослуховування.
«Я вважаю, що це (15%) невелика цифра. Ми зобов'язані перевіряти будь-яку інформацію, і іноді це доводиться робити за допомогою контррозвідувальних справ (припускають спрощену процедуру дозволу негласного зняття інформації). І звичайно, іноді наші дані не підтверджуються», - пояснив він.

Кілька розділів присвячені боротьбі з корупцією та хабарництвом. Зазначається, що в 2010 році один народний депутат «притягався до адміністративної відповідальності (оштрафований) за здійснення корупційних дій». Проте у прес-службі ГПУ не змогли уточнити прізвище депутата.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus