USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Баня на колесах для бійців - подарунок майстрів з Волині

7 Березня 2015 10:36
Пересувний комплекс, розроблений волинянами, у якому одночасно зможуть помитися четверо військовослужбовців, уже доправили на полігон. Про це детальніше в матеріалі наших колег з видання Волинь-Нова.

Минулої осені Володимир Дейна зі своїм другом Русланом Гнатюком організували виробництво металевих пічок на приватному підприємстві у селі Дідичі Ківерцівського району. Впродовж зими вони відправили в різні військові підрозділи 350 обігрівачів. Цього тижня ми знову зустрілися з Володимиром Дейною та його однодумцями Русланом Гнатюком, Віктором Янчуком та Олександром Жабським, що реалізували ще один задум.

— Я часто буваю в зоні бойових дій як волонтер. Коли запитую в наших бійців, чого їм не вистачає, то не раз чую у відповідь: «Танків і… можливості помитися», — розповідає лучанин Віктор Янчук. — Поки що танка ми купити не можемо, а з ідеєю зробити пересувну душову кабіну я звернувся до Володимира Дейни. В мирному житті ми не перетиналися — нас познайомила війна: я неодноразово завозив в зону АТО буржуйки з логотипом «КАМ».

Зі слів Руслана Гнатюка, вони придбали ізотермічну буду два на шість метрів. А все до найменших дрібниць продумав і практично втілив інженер–технолог з Дідичів Олександр Жабський. Загальний об'єм води у бачку та двох бойлерах — 1200 літрів. Котел нагрівається дровами чи торфобрикетом за дві години й може працювати цілодобово.

Теплу і простору роздягальню обладнали батареєю опалення та лавками. Навіть витяжки встановили, щоб не було конденсації пари. Змонтували й електричне обладнання, яке працює від стаціонарної мережі або від дизель–генератора.

— Системи опалення та подачі води працюють автономно, тобто можна просто грітися, але не митися, — пояснює пан Олександр. — Якщо хтось захоче зробити подібний, то може звернутися в Дідичі, там підкажуть.

— Мене просили не фарбувати її в зелений колір — у сонячні дні менше нагріватиметься, — продовжує Віктор Янчук. — Якщо буде потреба, накриємо маскувальними сітками. А так краном встановлюємо будку на автомобіль — і може їхати на фронт.

Автор ідеї вважає, що найголовніше своє призначення їхній спільний проект виконуватиме — бійці в комфортних умовах зможуть помитися, відпочити в роздягальні, навіть посидіти і випити чаю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus