USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про волинянина, який не повернувся з Іловайська

18 Січня 2015 16:33
Нововолинець Іван Ганя виявився у батальйоні «Донбас» чи не найстаршим, тож усі називали його лагідно «дядя Ваня», - пише Нововолинськ діловий.

«Коли проривалися тим коридором смерті, строчив із кулемета - прикривав побратимів. Він завжди їх прикривав - був дуже надійним і спокійним», - розповідає бойовий соратник волинянина.

Нововолинець Іван Ганя не повернувся з-під Іловайська. Друзі розповідають, що бачили його останні хвилини. Та він іще й досі рахується у списках зниклих безвісти.

ЧИТАТИ ПРО ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ - З ПЕРШИХ УСТ. ІНТЕРВ'Ю ВОЛИНЯНИНА

Розповідає його побратим Олекса Коненко, 27 років, Львів:

«Працюю фінансовим директором у великій компанії. У війську не служив за станом здоров'я - мав серйозну хворобу, понад рік взагалі не ходив.

Коли це все почалося, пішов добровольцем - розумів, що через військкомат туди не потраплю. Скупив спорядження, батькам сказав за день-два до від'їзду.

Ганю знав із першого дня - з 5 червня. Разом були у навчальній роті, зранку бігали разом...

Разом були у розвідці, у взводі. Місяць провели на війні. Він входив до групи Котика (Володимира Пушкарука, теж нововолинця).

Ми дуже тісно співпрацювали. Більшість із нас не мали бойового досвіду, а він нас багато навчив. Показував, як працює зброя, як машина заводиться. Ми всі йому завдячуємо. Драйву, енергії в нього стільки було - багатьом молодим до нього далеко… У побуті дуже спокійний, дуже чітко все виконував. І веселий.

Прикривав нас усіх дуже добре. Зброю забрали у сепаратистів, то він дуже ретельно нею займався, постійно чистив, налаштовував...

Дядя Ваня своїм казав, що він у Харкові. Навіть, коли був в Іловайську, так казав.

Запам'ятався веселим, із посмішкою, неймовірною, десь ми жартували - вмів гарно посміхнутись.

Дуже любив автомобілі. З ним завжди було цікаво, якусь нову інформацію ми завжди від нього діставали.

Фотографії всі я надіслав його родині...

Важкої техніки в нас не було. Коли стикнулися з російською армією,

вони вдарили в тил...

Я був поранений у руку, кістка пробита, пошкоджений нерв. Це надовго. Лікуюсь потроху. Ні, нічого не треба, дякую, я сам. Родині Івана треба допомогти».

Іван Ганя служив свого часу у миротворчих військах в Югославії. У червні 2014 року пішов захищати Україну. Разом зі своїм другом Володимиром Пушкаруком (Пушиком, Котиком). Перенавчання проходили від Нагвардії у Петрівцях.

Із липня — в зоні АТО. Попасна, Іловайськ...

Коли виходили з того пекельного котла, сказав хлопцям: «Проривайтесь, я вас прикрию».

Вони прорвались - не всі...

Більше його не бачили.

Пушик загинув у Іловайську за три дні перед тим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus