USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Територіальна реформа на Волині: перспективи чи загрози

17 Березня 2015 16:45
Волинські села вже говорять про об’єднання та введення в дію адмінреформи, втім, багаті сільради бояться нових ризиків: бюджет самодостатньої громади «не потягне» дотаційні сільради.

Про це йшлося під час засідання прес-клубу обласної ради на тему: «Яких реформ чекають громади?», яке відбулося сьогодні, 17-го березня, в Луцьку, в редакції газети «Волинь-нова».

Прикладом успішної й заможної сільської ради на Волині є Боратинська. Її голова Сергій Яручик вважає, що адміністративна реформа дійсно потрібна, втім, для її успішної реалізації немає умов, зокрема й на Волині.

«Реформування дійсно - на часі, адже без них рухатися вперед складно. Втім, аби стимулювати до об’єднання – необхідна бюджетна децентралізація, щоб сільські території бачили перспективи цього об’єднання. Нині - це ризик, бо є сільради, які самодостатні, а є такі, які навіть не можуть виплатити зарплату бухгалтеру. Виходить так, що ми самодостатні, а як будемо розвиватися далі, після приєднання до нас дотаційної громади?! Чи не доведеться наші кошти, які ми мали б спрямувати на розвиток території, віддавати іншій громаді для забезпечення їхніх елементарних потреб. Окрім того, виникає наступне питання: де буде центр, як ми зможемо надавати адміністративні послуги?!», - висловив своє бачення про проблеми щодо об’єднання сільрад Сергій Яручик.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон, що дозволяє об'єднувати територіальні громади. На сьогодні в Україні є біля 12 тисяч сільрад, на Волині біля 400.

Сільський голова Доросинівської сільрада Рожищенського району Микола Вавринчук каже, що він готовий до об’єднання, навіть зробили пропозицію приєднатися навколишнім селам.
Микола Вавринчук
Микола Вавринчук
«Ситуація в проведенні адмінреформи зараз така, що є бажання громад, але те, як відбуваються процеси з боку влади - не сприяють цьому. Наша громада дає собі раду. Окрім того, ми маємо таку інфраструктуру, що наші дошкільні навчальні заклади повністю незавантажені, ми можемо об’єднатися з іншими селами й надавати їм наші послуги. Ми пропонуємо сьогодні об’єднання із центром в селі Доросинів», - розповідає сільський голова.

Як запевняє заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Володимир Селедець, держава вже створила необхідні фінансові передумови для об’єднання громад.
Володимир Селедець
Володимир Селедець
«Коли відбудеться об’єднання, то ці нові формування отримають субвенцію на медицину, освіту, а вільними коштами громада зможе управляти. Об’єднавшись, вони матимуть дохідну базу таку ж як в містах обласного значення. Це дає можливість в рази поліпшити фінансовий стан справ. Зауважу, що у нас на Волині усі райони - дотаційні, крім Луцького району, тому об’єднання - необхідне», - наголосив фінансист.

Під час засідання прес-клубу волинські науковці зауважили, що таки дійсно, держава робить необхідні кроки для децентралізації, але запізно.

«Зараз Україна є суперцентралізованою державою, в Європі така одна. У нас є 16 районів, а має лишитися лише 3 чи 4. Я думаю, що в Україні є воля політиків, але відбувається запізнення із прийняттям рішення. Окрім того, нам необхідні конституційні зміни», - вважає доктор політичних наук, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський.
Валентин Малиновський
Валентин Малиновський
Варто зауважити, що екс-посадовець облради Василь Струк повідомив, що сьогоднішня реформа в Україні – це частково запозичений досвід Польщі.

«Теперішня децентралізація, це, практично, вибірково переписана реформа з Польщі. Я пригадую, як колись ці процеси відбувалися у наших сусідів. Там теж було болісно, були протести, люди дороги перекривали, але через 5-6 років усе кардинально змінилося. Як я туди знову приїхав, то побачив, що у селах почали будувати очисні споруди, регіони почали розвиватися. А це був складний процес і нам потрібно його пережити», - розповідає заступник голови обласної ради 3 та 4 скликань Василь Струк.

Депутат обласної ради, перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук зауважив, що в Польщі був примусовий шлях адмінреформи, а не добровільний, як в Україні.

«Можна двома шляхами об’єднувати громади: це силовий шлях, як у Польщі, і економічний, який нам пропонують. Зараз громада має відчути, що фінансовий ресурс їх не задовольняє і доведеться шукати шляхи об’єднання», - каже Кравчук.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Нововолинськ може різко розширитись. Йдеться про те, що до міста можуть приєднатися Бужанівська, Грядівська, Поромівська, Морозовичівська ради, а також сільська рада Старої Лішні.

Раніше волинські політологи прогнозували, що без реформ Україну чекає зубожіння і банкрутство.

А волинський науковець наголошував, що Україну чекає або децентралізація, або шлях латиноамериканців, де всі біжать у міста, розростаються мегаполіси й обезлюднюються території, а села «помирають».

Зауважимо, що адміністративна реформа на Волині передбачає й скорочення представників виконавчих органів державної влади. В області їх близько 20 тисяч осіб і куди після скорочення влаштувати людей – не знають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Народ Показати IP 17 Березня 2015 16:57
Зібрались люди, поляпали, та й пішли по домівках...
Віслюк Показати IP 17 Березня 2015 17:07
А ти Родріго звик щоб замість тебе, стада рогатого, бидла бездухого усі щось вирішували йробили. От, я прийшов на вибори раз в 5 років, проголосував і мені усі все "должні". да біса лисого!! такого не буде, саме завдяки круглих столів, дискусій, тренінгів та пошуку порозумінь народжується істина, підвищується професійний рівень чиновників, народ краще розуміє що відбувається й як потрібно діяти. Побільше б таких круглих столів!!!
Пане віслюче до Віслюк Показати IP 17 Березня 2015 17:43
Що ці "товариші" (Гром - пенсіонер, Грицюк - персіонер, Кравчук - майже пенсіонер, Малиновський має державну персію і працює у СНУ), можуть вирішити, як вони за все своє життя лише для себе рішали...
Малиновський до Пане віслюче Показати IP 17 Березня 2015 19:32
Малиновському до пенсії ще 6 років. Для чого дурню писати?
вася Показати IP 17 Березня 2015 17:23
а х*лі, за такі зарплати, як вони получяють лучше шоб шось рішали
Світло 17 березня Показати IP 17 Березня 2015 22:15
Адміністративна теріторіальна реформа потрібна. Живу в селищі від району 30км. Так район нас за часів незалежності зруйнував і унічтожив. А після воєні роки ми були районом і відстроювали країну, 6о-х роках забрали владу.Політ-стратегя вистрояного трималась до кінця 80-х.р.Держ-тітанік дав трєщину через придатєльство власті і їх ідіалах. Попробувати знайти вихід це- опуститись в територіальну глибінку де люди більщ наївні та знають одне одного, що дасть пошуку лідерів, патріотів які поведуть за собою народ.
Cвітлу до Світло 17 березня Показати IP 18 Березня 2015 13:10
Ви суперечите сам собі. Ваше селище деградувало саме тому, що перестало бути районом. У випадку адиінреформи, яка пропонується зараз, воно деградуватиме далі і все безнадійніше як і всі села, які перестануть бути центрами сільрад: услід за адмінреформою ліквідовуватимуться школи, медпункти, амбулаторії, дільничі лікарні, на загал уся інфраструктура села. Тобто тотальне вимирання і зникнення величезного масиву сіл. Трагедія в тому, що для проведення такої реформи потрібні величезні кошти, яких держава не має і не матиме навіть в середній пермпективі. Такій реформі має передувати реформа на селі: треба створити умови, щоб селяни мали можливість успішно господарювати на своїх паях, а не віддавали їх за безцінь агроолігархам. Тоді село не лише виживе, але й буде самодостатнім. Зрештою, саме такий підхід є дійсно державницький. А нинішня реформа вигідна лише для олігархів, бо саме вони є її ініціаторами і імплементаторами.
Анатоль_ Показати IP 17 Березня 2015 22:38
Реформа-треба! У Нововолинську на мера піде Наталка Семенівна Камишнікова за підтримки пана Бадзюня Андрія!
світло 17 березня Показати IP 17 Березня 2015 23:18
Пітримка повинна бути чесними, незаплянованими людьми так як і самі кандидати. А по патріотичному то Шевченко йшов проти панів.Цитую " Брати на панщину ходили пока лоби їм не зголили".
село Показати IP 18 Березня 2015 11:22
Доросині мої, Доросині,— це найкраще село на Волині
оксана Показати IP 4 Червня 2015 21:38
патріоти віддали життя на сході, а негідники по трупах ідуть до влади або намагаються втриматися на теплих місцях, як Базяр у підгайцях . Всім розказує по пянці який він крутий і скільки випив з прокурором. Ганьба підгайчукам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus