USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

15 грудня: події, факти, дні народження

15 Грудня 2013 00:01
Сьогодні день народження святкують заслужений архітектор України Андрош Бідзіля (на фото) та заступник Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Тарас Яковлев.

«ВН» вітають їх зі святом та бажають довголіття, добробуту та невичерпної творчої наснаги.

Сьогодні - День працівників суду України. А в усьому світі відзначають Міжнародний день чаю. Ідея відзначати «День чаю» реалізувалася після обговорення на всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї в 2004 році і бразильському Порту-Алегрі. Найгучніші святкування відбуваються проходить в Індії та Шрі-Ланці, але такі країни, як Непал, Індонезія, Бангладеш, В'єтнам, Кенія, Уганда, Малайзія і Танзанія, будучи також у ряді провідних світових виробників чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Хроніка «ВН»:

Торік у Луцьку на проспекті Волі горів будинок.

Два роки тому вночі в Луцьку горів «Альфа-клуб».

Три роки тому луцьким депутатам заборонили матюкатися.

А 15 грудня 2009 в лісах під Ківерцями знайшли суцільне сміттєзвалище.

Народилися:

Цього дня з’явилися на світ французький інженер-будівельник і архітектор Александер Густав Ейфель, український бандурист-віртуоз Василь Ємець, французький фізик, відкривач явища радіоактивності, лауреат Нобелівської премії Антуан Анрі Беккерель, польський лікар і лінгвіст, винахідник штучної мови есперанто Людвіг Заменгоф, український історик Микола Голубець, американський бізнесмен, нафтовий магнат («Ґетті Ойл»), один з найбагатших людей світу 1970-х років, власник найбагатшої приватної колекції картин Жан Поль Ґетті, український фізик Олекса-Мирон Біланюк, бразильський архітектор, автор плану забудови штучно створеного міста Бразиліа Оскар Німейр, перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич, американський кіноактор Дон Джонсон («Детектив Неш Бріджес», «Харлей Девідсон і ковбой Мальборо», «Бляшаний кубок»), російський державний і політичний діяч, голова Державної думи РФ Борис Гризлов, російський телеведучий, режисер, продюсер Андрій Разбаш, письменниця, публіцистка, автор праць з історії фемінізму Соломія Павличко, російський шоумен Ігор Угольніков, українська спортсменка, гімнастка, срібна призерка Олімпіади 2000 року Оксана Цигульова, українська супермодель Сніжана Онопка, українська поетеса Юлія Бурковська.

Сталося:

1699 — Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено юліанський календар; відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1880 — Харківське товариство водопостачання збудувало перший водогін у Харкові.

1915 — в американській газеті New York Times виходить стаття про геноцид вірмен в Османській імперії.

1932 — ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі (початок «голодомору»).

1934 — у Києві, в підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об'єднання українських націоналістів», серед яких — українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.

1939 — В Атланті відбулася прем'єра фільму Дейвіда Селзніка за участю акторів Вів'єн Лі і Кларка Ґейбла «Розвіяні вітром», поставленого за романом лауреата Пулітцерівської премії Марґарет Мітчелл. Стрічка відразу стала надзвичайно популярною, побила всі рекорди касових зборів і наступного року отримала 9 «Оскарів».

1964 — У Канаді прийнятий державний прапор із кленовим листом.

1995 — Європейський суд виніс рішення у так званій «справі Босмана», яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці.

2000 — В Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тонн розплавленого ядерного пального і 37 тонн радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний «саркофаг», продовжував випромінювати радіацію.

2000 — На знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва учасниками акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus