USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Болонська система скорочує практичні знання у студентів?

3 Грудня 2009 08:31
<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Calibri; mso-font-alt:"Century Gothic"; mso-font-charset:204; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 42.5pt 2.0cm 3.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> Студенти ВНУ кажуть, що кредитно-модульна система, введена в дію 2006-2007 навчального року, має ряд недоліків.
 
Про це говорили на засіданні круглого столу, присвяченого розгляду проблем та перспектив Болонського процесу, що відбувся вчора у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.
 
 Студентка хімічного факультету Анастасія Нікітіна розповіла:  «Оцінюються ті знання, які студенти отримують на лекціях. Кількість практичних занять скорочується за рахунок введення позааудиторних занять, самопідготовки. А для цього потрібна добре розвинена бібліотечна мережа».
 
«Доступ до першоджерел студенти можуть отримати  часто тільки завдяки посередництву викладача. Якщо скоротити кількість лекцій та практичних занять – обсяг інформації, озвученої викладачем також зменшиться» - зауважила студентка.

«Коли в групах по 20-30 студентів, то вони не всі мають змогу висловитися за час заняття. В результаті – не всі задоволені своїми балами», - розповіла Анастасія Нікітіна.
 
Вона також згадала і про низький рівень знань іноземних мов студентів «вишів», що практично, зводить нанівець постулат про можливість спудеїв переходити з одного навчального закладу до іншого, закордонного. Остання фраза викликала схвальні кивання серед викладачів, запрошених до конференц-залу.
 
Ректор ВНУ Ігор Коцан у відповідь на зачитані студентами доповіді про користь та недоліки Болонського процесу,  сказав:  «Якщо ви вважаєте, що ви зараз про це все написали, прочитали з трибуни і всі бігом почнуть це робити, то цього не буде. Для стажування у європейських університетах потрібно Україні увійти до складу ЄС. Українська вища освіта давно поміняла докорінно всі свої підходи, а закон «Про вищу освіту» з 1993 року. Наше покоління навряд чи зможе щось суттєво змінити. Справа за вами, молодими», - закликав Ігор Коцан студентів до активного штудіювання університетських предметів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ліга КВН Волинь Показати IP 3 Грудня 2009 13:17
В Україні була нормальна система освіти, яка визнаваль у світі як одна з кращих, але в нашій психології є така фігня, щоб шось позичити у сусідів. А від цього страждають студенти. Міняючи сестему освіти треба міняти викладачів бо більшість з них не може перестроїтись на новий лад.
OrestN Показати IP 3 Грудня 2009 13:38
ось і я про це. пора докорінно поміняти викладацький склад. навчання на території країни має іди однією, державною мовою. гуманітарні предмети мають вести тільки патріотично налаштовані викладачі. виші мають виконувати держзамовлення. але для цього має прийти до влади патріотичні сили. викладачі які не виконують вимоги мають бути звільнені. державні ВНЗи не повинні виховувати українофобів, як це є зараз, при нинішньому бардаку.
Юка Показати IP 3 Грудня 2009 14:13
хто має бажання чогось навчитися, той прагнутиме отримати знання незалежно від того, модульна система чи ні. і книжки завжди вдавалося наполегливим студентам знаходити. уся проблема в рівневі бажання чогось досягти
Пройдисвіт Показати IP 16 Грудня 2009 12:45
Якби ще хтось поділився секретом, що це за недолуге слово таке "вишів"? А то з контексту не зовсім зрозуміло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus