USD 39.40 39.77
  • USD 39.40 39.77
  • EUR 39.45 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Чим далі в ліс – тим дорожчі шкільні обіди

19 Грудня 2009 11:03
Найдорожчим є дитяче харчування в поліських районах Волині. В порівнянні з шкільними обідами в луцьких школах, у Камінь-Каширську гарячі страви дорожчі вдвічі. Більше того, із Нового року харчі для учнів і дошкільнят подорожчають на третину.
Про підвищення вартості обідів заговорили депутати Волинської облради. Вони констатують: подорожчання дитячого харчування – справа часу. Адже ціни на продукти невпинно зростають. І нині шкільні бюджети не можуть компенсувати різницю між «потрібною» і ринковою вартістю обідів. Притім, шкільні обіди дешевші в обласному центрі та Ковелі, ніж, скажімо, в поліських райцентрах.
Вартість харчування для школярів 1-4 класів у Луцьку на день не перевищує 3 гривень. Тоді, як у Камінь-Каширському районі - 7,68 гривні. Діти пільгових категорій забезпечені гарячим харчуванням безкоштовно з розрахунку 4,3 грн у день.
Усіма видами харчування в загальноосвітніх закладах охоплено 97,8% школярів. Для здешевлення його вартості на пришкільних ділянках заготовлено 389 тонн картоплі, 82 тонн буряків, 68 тонн моркви, 48 тонн цибулі та 77 тонн капусти.
Не тішать батьків ціни на харчування в дитячих садках. Середня вартість обіду серед дитсадків області - від 5 грн. Однак харчування знову таки різниться в районах краю. Скажімо, в дитсадках Шацького району на одну дитину припадає 9-9,5 гривень за обід. А в Камінь-Каширському дитсадки витрачають на обід всього 4 гривні.
Загалом, сьогодні розрахунковий грошовий норматив на одну дитину в день при 3-разовому харчуванні сягає 15-18 гривень на добу. Депутати облради вважають, що таких видатків замало для повноцінного харчування дошкільнят. Тому профільна комісія обласної ради мусить переглянути розцінки і закласти в бюджет кошти для здорожчання харчування.
Варто зазначити, що батькам дошкільнят та учнів теж доведеться «затягнути паски» - обіди подорожчають частково зза їхній рахунок. Нині батьки платять у школах за гарячі обіди 100-130 гривень на місяць. А після Нового року, напевно, доведеться викладати 150-170 грн.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Таня Показати IP 19 Грудня 2009 12:57
Ціни лізуль вгору, а от санітарний стан залишається таким як і раніше і кухонне приладдя у більшості шкільних і дошкільних закладах ще з радянських часів. Але, як кажуть, маємо, те що маємо...
Юка Показати IP 19 Грудня 2009 15:06
за 15 грн. в день жодна дитина не отримає поживний, калорійний і збалансований сніданок чи обід. одні каші, супи без м'яса та какао (де молоко настільки водою розбавлене, що й не знаєш що це - какао з молоком чи какао з водою) і котлета на гарнір двічі на тиждень... :(
OrestN Показати IP 20 Грудня 2009 00:00
можна дитині приготувати кілька канапок. а в дома вже смачно домашнього поїсть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus