USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Держкомтелерадіо обіцяє волинянам цифрове телебачення

25 Червня 2010 10:29
Колегія Держкомтелерадіо визнала задовільним стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Волинської області, заодно, закликало облдержадміністрацію реанімувати проводове радіо та запроваджувати цифрове телебачення.

Про це інформує прес-служба Держкомтелерадіо України.

За повідомленням заступника начальника головного управління інформації з питань внутрішньої політики Волинської ОДА Віри Фамуляк-Зелінської, у телерадіопросторі Волині працює 21 телеканал. Зокрема, два державних: загальнонаціональний УТ і регіональний «Нова Волинь» Волинської ОДТРК. А також 19 недержавних - із них волинськими приватними мовниками є телеканали «Аверс», «Полісся-ТВ», АТМ «Володимир».

У радіоефірі транслюються дві програми Національного радіо, а також Волинське радіо і радіостанцію «Луцьк» Волинської ОДТРК.

Недержавне радіомовлення представляють десять каналів, з них два – місцеві мовники.

«Загалом в області ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення мають 22 загальнонаціональні телерадіокомпанії, три регіональні телерадіокомпанії, дві регіональні в межах області ТРО, 15 місцевих ТРО, шість суб’єктів господарювання – провайдерів програмних послуг», - зазначила Фамуляк-Зелінська.

За словами чиновниці, всі волинські телерадіокомпанії чітко дотримуються норм українського законодавства, зокрема, про рекламу. Про це свідчать моніторинги і перевірки, які здійснює Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення.

Утім, колегія Держкомтелерадіо висловила стурбованість щодо руйнування мережі проводового мовлення на Волині. Це унеможливлює доступ мешканців області до офіційної інформації, що транслюється програмою УР-1, обласним і місцевим радіомовленням. Крім цього, практично відсутня технічна можливість оповіщення населення про надзвичайні ситуації, техногенні катастрофи.

«Проводове радіо – питання соціальне, і воно повинне вирішуватися державою. Держкомтелерадіо планує вийти із законодавчою ініціативою щодо відновлення, збереження та розширення системи проводового радіомовлення», - наголосив голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк.

Колегія рекомендувала Волинській облдержадміністрації усіляко сприяти вирішенню цієї проблеми на обласному рівні. Також колегія Держкомтелерадіо прийняла рішення звернутися до Мінтрансзв’язку щодо збереження мережі проводового мовлення, виділення цільових коштів на завершення будівництва телевежі у місті Камені-Каширському та прискорення впровадження цифрового телерадіомовлення у Волинській та інших прикордонних областях.

За дорученням колегії Держкомтелерадіо підготує звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо врахування потреби Волинської ОДТРК у радіочастотних присвоєннях, а також щодо прискореної реалізації заходів з впровадження цифрового телерадіомовлення у прикордонних областях України.

Щодо видавничої справи, то до Державного реєстру видавців, виробників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 46 суб’єктів. Найпотужніші з них ВАТ «Волинська обласна друкарня», видавництва ВОРВП «Надстир’я», ВМА «Терен», ПВД «Твердиня», «Ініціал», МКФ «Християнське життя», Редакційно-видавничий відділ Волинського національного університету імені Лесі Українки «Вежа».

У 2009 році на Волині було виготовлено 442 примірники книжкової продукції загальним тиражем 773102 примірники, в тому числі 412 – українською мовою.

В області реалізацією книжкової продукції займається понад 170 об’єктів роздрібної торгівлі: книжкових магазинів, кіосків, прилавків, у тому числі два магазини належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області - «Освіта», «Планета».

Водночас, зазначали члени колегії, у видавничій сфері Волині існує проблема, притаманна значній кількості регіонів України, а саме - недостатній рівень забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами.

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Волинській ОДА сприяти розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Соколик Показати IP 25 Червня 2010 11:01
А де в статті про розвиток цифрового телебачення і про його перспективи на Волині? Це просто звіт про діяльність ЗМІ і Ко?!
VSC Показати IP 25 Червня 2010 12:29
Проводное радио и цифровое телевидение, симбиоз технологий конца 19 и конца 20 века. Может еще дилижансы реанимируем?
Фанат дротового радіо Показати IP 25 Червня 2010 12:46
Правильно, всі ці буржуйські технології Full HD, DVB-T - фігня, нам потрібне проводове радіо!
miscman Показати IP 25 Червня 2010 12:57
Усі в принципі обіцяють всім цифрове телебачення: на ТВЧ, яке HDTV, Україна має перейти до 2012 року - це одна з вимог проведення чемпіонату Європи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus