USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Третина Волині влітку може залишитися без телебачення

14 Січня 2015 12:23
Волинь – перша в черзі на відімкнення аналогового телебачення.

У червні 2015 року в Україні повинні повністю перейти на цифрове телебачення, навзамін аналогового. Про це записано в регіональній угоді, підписаній Україною в Женеві у 2006 році. Однак, якщо аналогове телебачення вимкнуть, то на 35% волинської території телебачення не буде взагалі через відсутність покриття. А там, де є покриття, волиняни заради телебачення будуть змушені купувати недешеві приймачі з декодерами.

Про це стало відомо під час засідання робочої групи з питань аналогового телебачення сьогодні, 14 січня.

Як розповів директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (РРТ) Сергій Семерей, з 17 червня Польща, Білорусь та Словаччина вимагатимуть вимкнення аналогового мовлення на прикордонних територіях, оскільки воно заважатиме транслювати цифрове телебачення на своїй території.

Але Україна, у тому числі Волинь, не готова до переходу на цифрове мовлення і повну відмову від аналогового мовлення. Зі слів Сергія Семерея, впродовж 2006-2014 років на Україні забезпечили цифровим покриттям лише 60%, на Волині – 65% території. А у 2010 році провайдером визначена не державна, а комерційна структура, всупереч законодавчим нормам. А державний Концерн взагалі не має жодної ліцензії.

В області, замість 11 передавачів встановили всього 6. Тож, якщо в червні цього року відімкнуть аналогове телебачення, без сигналу залишаться в повному обсязі Маневицький район (там – немає покриття взагалі, а аналогове телебачення забезпечує в районі потужний передавач у Ковелі), північ Ратнівського району, північ Камінь-Каширського району, західна частина Любомльського району, схід Володимир-Волинського району, міста Володимир-Волинський і Устилуг.

Крім того, в населення недостатня кількість приймачів. Державна програма, прийнята аби забезпечити приймачами соціально незахищені вестви населення за кошти держбюджету, не покращила картину. Адже згідно з загальноукраїнською статистикою, тільки 1,5 мільйона з 15,5 мільйона домогосподарств володіють цифровими приставками. На Волині такого дослідження не робили, але картина в регіоні не краща.

Крім того, аби стягнути з людей гроші, сигнал іде закодований, тож приймачі треба купувати з декодерами. Хоча, вже частина з 32 каналів не закодовані, згідно з рішенням суду.

Так, ще до підняття курсу долара приймач коштував 550 гривень. Нині він вартує від 750 гривень. Люди вже почали ввозити нелегально приймачі з сусідніх держав. Приміром, у Білорусі такий приймач коштує 400 гривень.

Найбільша проблема в сільського населення: адже не всі тамтешні пенсіонери мають змогу придбати телевізори, які транслюватимуть «цифру» та приймачі, та й в містах таких малозебезпечених людей чимало. Навіть ті, хто отримав приймачі від держави, часто не можуть подивитися цифрове телебачення, оскільки покриття є не скрізь.

До слова, Нацрада з питань телерадіомовлення теж зібрала в Києві таку робочу групу і запропонувала такий варіант: 9 областей, які прикордонні з Словаччиною, Польщею, Білорусією (країни, які вимкнули аналогове телебачення і вже влітку вимагатимуть вимкнення аналогового в Україні) належать до першої черги вимкнення. І таких етапів має бути всього 4. Наостанок вимикатимуть аналогове телебачення в центрі країни.

А ось регіональна робоча група, яка зібралася сьогодні у Волинській облдержадміністрації, рекомендує звернутися до Нацради, аби аналогове телебачення вимикали за умови 95% покриття всієї території області і 95%-го забезпечення населення приймачами.

Крім того, пропонується звернутися до адміністрації зв’язку щодо продовження термінів користування метрового діапазону, оскільки термін вже завершується. Також варто було б надати ліцензію провайдера хоча б на 10-11 провідних національних каналів державному оператору. А відключати аналогове телебачення також поступово. Окрім того, робоча група вирішила звернутися до керівництва держави з проханням ініціювати внесення змін до бюджету, аби закупити декодери для соціально незахищених верств населення.

Головна проблема з вимкненням аналогового телебачення виникне в селах. Адже 50% українців дивляться ефірне мовлення. Кабельне та інтернет-телебачення є доступне мешканцям великих міст. Приміром, кабельне телебачення є лише в Луцьку, Володимирі-Волинському та Ковелі. Далі надавачі послуг не мають ні ліцензії, ані бажання вкладати величезні кошти в прокладення кабелю. Інтернет-телебачення теж надзвичайно дороговартісне і навряд чи хтось захоче вкладати мільйони гривень в цю справу. Чимало волинян нині користуються супутниками. Але проблема в тому, що українських супутників немає. «Тарілки» ловлять сигнали з шведського чи ізраїльського супутника. А разом з загальнонаціональними каналами транслюються і російські з ворожою пропагандою, і порнографія. А регіональні телекомпанії здебільшого не транслюються через супутники.

Відтак влітку на Волині може виникнути величезна проблема з телевізійним мовленням. А телекомпанії не здобудуть нових глядачів, а втратять аудиторію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Андрій Показати IP 14 Січня 2015 12:27
Це той семерей, що з сім"єю має російське громадянство? Чи помиляюсь?
Sieger до Андрій Показати IP 14 Січня 2015 12:52
Дурню, яка до біса різниця, яке в нього громадянство?! Ти назву і зміст статті второпав?! Тут не про стосунки з Росією мова йде! Я в шоці, ото вже зазомбували людей, вже всюди бачать Росію і Путіна, навіть у сугубо внутрішніх проблемах!
А до Sieger Показати IP 14 Січня 2015 13:21
О найрозумніший з розумних. А як може працювати та приймати рішення на державній посаді людина - громадянин держави, яка проводить агресивну політику до України.
оля Ковель до Андрій Показати IP 14 Січня 2015 17:13
НІ ВІН ЖИВЕ У КОВЕЛІ,родом із Турійського р-ну і громадянство в нього УКРАЇНИ
ВОНО Показати IP 14 Січня 2015 12:38
телебачення шкідливе для мозку - то раз. Його відсутність приведе до росту населення - то два. Ті в кого виникне інформаційний голод почнуть читати - то три. Якщо коротше то одні плюси від такої акціїї. Отже я за двома руками, при умові якщо в мене буде постійно інтернет
Анонім до ВОНО Показати IP 14 Січня 2015 13:13
Не дивно що ти " воно " з такою логікою!
Володимир Показати IP 14 Січня 2015 12:48
У Нововолинську є кабальне телебачення! Сам не знає, що розказує. Що краще купити тарілку чи приймач цифри? Тарілку - каналів більше.
Луцьк Показати IP 14 Січня 2015 13:11
"Крім того, аби стягнути з людей гроші, сигнал іде закодований, тож приймачі треба купувати з декодерами. Хоча, вже частина з 32 каналів не закодовані, згідно з рішенням суду." Зараз вже всі 32 канали розкодовані. "А разом з загальнонаціональними каналами транслюються і російські з ворожою пропагандою, і порнографія." Відкритих (або з простим BISS-кодуванням) "дорослих" каналів вже не має на усіх супутниках, випадково побачити порнушку не вийде.
НЕЛУЧАНИН Показати IP 14 Січня 2015 13:54
користуйтесь онлайн телебаченням в інтернеті і не привязйтесь до каналів, які вам впихають в зомбоящик
Анонім Показати IP 14 Січня 2015 14:07
Стандарт, згідно якого зараз транслюється телебачення, розроблено в ....1949 році для чорно-білих телевізорів. Діагональ тоді була від 15 до 25 сантиметрів. Згодом випустили більші кінескопи, але стандарт не змінили. В 80-х роках почалася кольорова ера, і щоб населенню не викидати чорно-білі телевізори і взамін купувати кольорові, поставили задачу "вклинити" колір в чорно-біле. Стандарт теж не змінили. І в наш час транслювати передачі на телевізори із діагональю більше метра по старому стандарту - краще відмовитися від телебачення. Але знайдеться горстка прихвостнів, які створять майдан даби старе не відключали і їх не цікавить якість картинки, головне як-небудь додивитися черговий російський серіал.
дідо Показати IP 14 Січня 2015 14:21
Декілька років маю Т2. Якісне зображення , 36 українських каналів, а саме головне БЕЗКОШТОВНО.
дідо до дідо Показати IP 14 Січня 2015 14:22
у хорошу погоду можна дивитися декілька каналів польського.
шшшшшшшшшшшшшш до дідо Показати IP 14 Січня 2015 19:00
ну отримали ми і наша мама оті т2,т2, т2. стали підключати, а покриття нема ні у нас ні у мами. так і валяються оті дороговартісні пристрої уже кілька років. Розбазарили державні кошти тай годі. Як не було у хаті якісного телебачення, так і немає, а соціальні служби гарно відзвітували, що забезпечили інвалідів. Усьо харашо, прерасная маркиза!!!!!!!!!!!!
Знающий до шшшшшшшшшшшшшш Показати IP 19 Березня 2015 16:58
А ты антенну специальную купил?
дiдо Показати IP 14 Січня 2015 15:51
Я Росiю завжди дивлюся!
санчо Показати IP 14 Січня 2015 16:16
волинь іі аверс на спутник
Джулія Показати IP 14 Січня 2015 17:55
Як то я без зомбоящика? Без реклами, ток-шоу та російського "мила"?? Не переживу :-))))))))
Сергій Показати IP 14 Січня 2015 21:22
Аналогове неодмінно треба вимикати. А все нове завжди хтось на початку не сприймає. Цифру дивлюся 2 роки, задоволений.
до шшшшшшшшшшшшшш Показати IP 14 Січня 2015 23:43
Так може у вас антена погана? З тюнерами антен нажаль не видають, можете на ukrtvr.org завітати.
толік Показати IP 15 Січня 2015 07:06
Волинь та Аверс на спутник, гарна річ прозвучала
МИКОЛА Показати IP 15 Січня 2015 07:07
ЦИФРОВЕ ТА ЕФІРНЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ НА ВОЛИНІ http://www.tv-digest.com/
ПРОПОЗИЦІЯ !!!!!!!!! Показати IP 15 Січня 2015 07:13
У луцьку є трансляція каналі в DVB-T хай би там транслювали регіональні канали Аверс, Нова Волинь, Слово Волині, адже в багатьох телевізори з підтримкою DVB-T, то багато людей могли би дививтись регіональні канали в цифрі в двух стандартах DVB-T, та DVB-T-2
Т2 Показати IP 15 Січня 2015 12:25
Ось ці моменти в публікації є неправдою: "...якщо аналогове телебачення вимкнуть, то... ...там, де є покриття, волиняни заради телебачення будуть змушені купувати недешеві приймачі з декодерами." "...аби стягнути з людей гроші, сигнал іде закодований, тож приймачі треба купувати з декодерами. Хоча, вже частина з 32 каналів не закодовані, згідно з рішенням суду." "...до підняття курсу долара приймач коштував 550 гривень. Нині він вартує від 750 гривень. Люди вже почали ввозити нелегально приймачі з сусідніх держав. Приміром, у Білорусі такий приймач коштує 400 гривень." Насправді уже 2 тижні як в країні відмінене кодування ефірного цифрового ТБ. Приймати сигнал усіх телеканалів можна без ресиверів і без декодерів на більшості моделей нових телевізорів. На старих можна приймати через будь-який ресивер Т2 будь-якого виробника. У нашій країні давно продається дуже багато різноманітних моделей. Ціна стартує від 360 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus