USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Експертами медкомісії з інвалідності треба запрошувати неповносправних

9 Грудня 2009 14:23


Індивідуальний план реабілітації інвалідів містить лише прочерки та хрестики замість відомостей про те, якою професією йому легше оволодіти. Такий невтішний висновок сьогодні оприлюднили учасники круглого столу, присвяченого проблемам послуг із медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів.
Учасники обговорення наголосили, що для об’єктивності висновків медично-соціальної експертизи, потрібно на засідання комісій запрошувати інвалідів, як незалежних експертів. «Для всіх нас індивідуальна програма реабілітації – нове. Члени комісії не можуть об’єктивно оцінити, що потрібно інваліду. Варто запросити людину, яка з власного досвіду знає, які реабілітаційні заходи потрібні неповноправному, чим він може в подальшому займатися», - висловив думку голова обласної організації УТОС Юрій Симончук.
 
Іще одна болюча проблема – працевлаштування інвалідів. «Роботодавці після того, як ми направляємо інвалідів на організацію, відписує нам, що неповносправний не відповідає їхнім вимогам. Наприклад, Львівська залізниця, яка подала заявку до центру зайнятості на 82 вакансії у Ковелі, вимагає від претендентів високої кваліфікації. А брати до себе у навчальний центр для перекваліфікації львів’яни не хочуть», - каже начальник відділу сприяння працевлаштування обласного Центру зайнятості Світлана Корецька.
 
На думку голови Фонду активної реабілітації неповносправних Ганни Гапанюк, індивідуальний план реабілітації мусить роз’яснювати, яку роботу може виконувати інвалід, які вимоги висуваються до нього на робочому місці: «не виключено, що інвалід може виконувати надомну роботу. Проте, сьогодні у нас це майже не практикується».
 
Учасники круглого столу згадали про досвід створення спеціалізованого робочого місця для інвалідів, який мають Луганська та Чернігівська області. Втім, законодавством визначено, що роботодавець повинен зробити перший внесок: за власний кошт облаштувати робоче місце неповносправному. А потім спеціальна комісія повинна провести експертизу. Були навіть випадки, коли комісія забраковувала таке робоче місце і роботодавець знову за свій кошт мусив все міняти.
 
На обговоренні згадали неприємні факти, коли інваліди зловживають своїми вадами. Голова обласного УТОСу наголосив, що не варто неповносправним акцентувати увагу на своїй інвалідності. «Не треба говорити, я інвалід, я доб’юся. Треба казати: я спеціаліст, я доб’юся. Не варто робити поблажок студентам-інвалідам. Їм потрібно обирати професію, в якій вони добилися би найбільшого успіху».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
seal Показати IP 10 Грудня 2009 10:26
Нарешті у чиновників почали з'являтися розумні думки. Адже це очевидно, що суть проблеми найкраще знає той, хто з нею безпосередньо стикається, хто живе з нею. А то у нас чомусь завжди було так, що проблеми не тільки інвалідів, а й інших верств населення вирішувались без них, ні у кого не спитавши, чи потрібно це їм.
OrestN Показати IP 10 Грудня 2009 21:39
проблемами інвалідів і їх працевлаштуванням влада має працювати системно, і довгостоково, ефект може не зразу дати результат, але ця робота має робитись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus