USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гречка, погані списки, адмінресурс, - передвиборчі прогнози

14 Вересня 2010 14:34
Зменшення строку передвиборчої кампанії, диспропорційність територіальних виборчих комісій, дубляж списків виборців та можливість використовувати адміністративний ресурс зможуть суттєво вплинути на результати місцевих виборів та спричинити масові фальсифікації.

Таку думку 14 вересня озвучили представники трьох громадських організацій Луцька під час круглого столу незалежного громадського прес-центру «Волинський вибір-2010».

Політологи констатують, що кампанія місцевих виборів є особливою: унікальною: вперше за часи незалежності України проводиться не паралельно з парламентськими виборами.

На думку голови ЛМГО «Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу» Михайла Находа таке відокремлення дозволить краще розібратися з потенційними місцевими кандидатами.
Разом з тим, часта зміна законодавства щодо виборів та його недосконалість роблять можливими фальсифікації та порушення.

Регіональний координатор Громадської мережі «Опора» у Волинській області Михайло Шелеп вважає замалі строки виборчої кампанії загрозою для якісного проведення виборів. Нині для кампанії виділяється всього 50 днів. Проте, за словами Шелепа такі терміни є замалими і виборчі комісії можуть не встигнути виконати усі заплановані заходи вчасно.

Шелеп не виключає проблем у списках виборців. Зокрема, через неузгодженість закону про вибори з державним реєстром виборців та оновленим розподілом міст на округи. Також новий закон дозволяє використовувати держслужбовців в позаробочий час у виборчій кампанії. Через це вважає Шелеп, що закон дозволить керівникам установ та організацій тиснути на своїх підлеглих та зловживати своїм службовим становищем. Натомість у попередньому законі такої норми не було.

Політичний аналітик ВОО КВУ Тарас Літковець каже, що майбутні вибори цікаві й тим, що вони вперше відбуваються при новій владі, «яка системно зачистила в усіх гілках влади, на всіх рівнях всі владні повноваження».
Щодо результатів виборів, прогнозувати чи наводити будь-які рейтинги політологи не беруться. Зазначають лише, що згідно з офіційним соціологічними дослідженнями 20% виборців ще не визначилися зі своїми симпатіями.

Аби провести достовірне та офіційне соціологічне дослідження на Волині і в Луцьку Михайло Наход пропонує політичним силам та ЗМІ спільно профінансувати проведення дослідження, аби визначити реальні рейтинги кандидатів.

Для Луцька соцопитування вартуватиме близько 10 тисяч, для Волині – 20-25 тисяч гривень. Якщо таке дослідження проведуть, його результати оприлюднять в період з 10 по 15 жовтня. Доручити це дослідження аналітики пропонують соціологічний центр «Соціум-ХХІ».
Політологи кажуть, що кампанія відрізнятиметься тим, що кандидати литимуть бруд на конкурентів. Політологи навіпжартома кажуть, що не виключають і дарування гречки виборцям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
так буде? Показати IP 14 Вересня 2010 14:59
Отже переможе Романюк - він від влади, в нього купа грошей і він не причетний ні до яких зникнень зерна... ангел
))) до так буде? Показати IP 14 Вересня 2010 15:43
а при ньому гречку свистнули чи якісь інші крупи?
Читач Показати IP 14 Вересня 2010 16:09
По крупах у нас виступає Саша Главацький, волинський Дональд Трамп
Орест Показати IP 15 Вересня 2010 10:54
Романюк зерно мусив красти,бо білборди дорого зараз коштують! )))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus