USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Камінь-Каширські монахині матимуть унікальний престол. ФОТО

30 Грудня 2009 13:04
Унікально оздоблений металом престол установлять у волинській православній святій обителі - Свято-Стрітенському Михнівському жіночому монастирі, що в містечку Михнів Камінь-Каширського району.
Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт відвідав із архіпастирським візитом Камінь-Каширське благочиння.
 

Владика побував у Свято-Стрітенському Михнівському жіночому монастирі, де оглянув три храми та провів бесіду з настоятелькою ігуменею Марією, священиками монастиря та насельницями обителі.

Владика також оглянув хід робіт щодо встановлення металевого оздоблення престолу. Такої окраси поки немає жоден храм на Волині.

Монахині обителі отримали престол в подарунок напередодні від архіпастира.
 

Довідково:
У ХVІІ столітті серед непрохідних боліт у лісовій гущавині волинські ченці збудували Стрітенський православний чоловічий монастир у містечку Михнівка, неподалік від Камінь-Каширського та річки Турії. Заснування монастиря пов\'язують з іменем православного козацького старшини Філона Яловецького, якому належала Михнівка. У 1642 році дерев\'яний однокупольний храм постав у центрі монастирських будівель. Навколо нього знаходилися келії для іноків-пустельників, які прийшли з Вербського і Мілецького монастирів.
Храм повернули православним лише у 1795 році. Під час реконструкції церкви робітники під підлогою виявили рештки поховання. В цій церкві зберігався «Апостол» львівського друку 1639 року і «Тріодь» Комаровського 1642 року.
1961 року була заборонена діяльність релігійного об\'єднання, а з 1989 року вона відновилася. У відбудові Свято-Стрітенського храму активну участь брав громадянин села Бузаки Іван Дерчик.
Монастир має Свято-Стрітенський храм (пам\'ятник архітектури 1642 року) та Свято-Покровський домовий храм, який було збудовано разом з триповерховим житловим корпусом у 1998 році.
За роки існування монастиря, завдяки невтомній праці сестер та мудрому  керівництву духівника протопресвітера Івана Хільчука, монастир було розширено та щедро оздоблено. У короткі строки були зведені житловий триповерховий будинок для сестер з домовою Свято-Покровською церквою, два будинки для паломників, кам\'яна огорожа навколо монастирського двору, капличка над колодязем, будиночок для духівника обителі та допоміжні господарські будівлі. Майже завершилося будівництво нового корпусу для сестер та величного храму на честь святих апостолів Петра і Павла.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
alex Показати IP 31 Грудня 2009 10:54
Містечком Михнів був в 17 сторіччі, а зараз це маленьке село на 10-15 дворів. Але монастир є однією з визначних святинь Волині. А коли там був батюшка Іоан ( Іван Хільчук ), до нього їхали люди з усіх куточків України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus