USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині циганам видаватимуть паспорти

9 Лютого 2011 13:47
У волинській обласній громадській організації циган «Терне рома» протягом шести місяців діятиме програма для оформлення паспортів громадянина України та свідоцтв про народження для ромів, адже близько половини з них живуть без будь-яких документів.

Про це 9 лютого повідомив керівник проекту Віктор Пенько.

Він зазначив, що проект фінансує Міжнародний фонд Відродження, який на шість місяців програми виділив 32 тисячі гривень.

За словами Пенька кошти підуть на придбання необхідної техніки, канцтоварів, оформлення відряджень, виготовлення інформаційних брошур.

Юристи ж, які працюватимуть в громадській приймальні «Терне Рома», консультуватимуть та оформлятимуть заяви тим, хто бажає отримати ідентифікаційні документи безкоштовно.
Збирати необхідні документи цигани будуть власноруч, а юристи даватимуть поради, куди звернутися та як оформити ту чи іншу заяву.

За словами Віктора Пенька багато ромів не мають не лише паспортів, а й свідоцтв про народження. Через це неможливо виплатити соціальні пільги новонародженим.

Чимала кількість ромів оформляти документи не збираються – кажуть, що їм і без них добре живеться.

Більш свідомі цигани вже зібрали повний пакет документів для отримання громадянства. Таких наразі у Луцьку - п’ятеро.

«Є прогалини в національній політиці України, так як відсутній конкретний підхід до ромської національності. Адже роми не мають підтримки материнської держави, як інші національності», - зауважує Віктор Пенько.

«Відсутність документів призводить до криміналу, корупції, хабарництва. Нема паспорта – плати. Ромів втягують у різні афери з власністю, наркоторгівлю», - коментує Пенько.

Голова «Терне Рома» Сергій Григориченко підтверджує, що юридичні приймальні організації стикаються з проблемами, які викликані відсутністю документів чи неправильно оформленими документами: виплата соціальних допомоги, отримання житла, земельних ділянок та інші.

Розповідати про переваги легального життя в Україні ромам будуть через ЗМІ, брошури та безпосередні зустрічі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Exaboto Показати IP 9 Лютого 2011 14:44
"Ромів втягують у різні афери з власністю, наркоторгівлю" - втягують??? Доречна фамілія в пана Пенька. Ці тварі принципово не працюють, тількі крадуть, жебракують, продають наркоту. Їм треба не паспорти видавати а гнати з країни цю нєчість.
ццц до Exaboto Показати IP 10 Лютого 2011 10:15
Підтримую, але якщо совок не зміг позбутись, то Україна тим більше не зможе.
Циганофоб Показати IP 9 Лютого 2011 19:04
Цих "ромів" вже позбувається уся Європа: Словенія, Італія, Франція. Нехай йдуть собі до свого фараона, від якого, як вони стверджують, походять. А щодо циганського класу в 16-тій школі у Вересневому, то не влада там закрила цей клас. Просто, вчителькам нестерпно було працювати з першого дня. В клас набрали дітей-переростків по 10-12 років. Вони на уроці розстібали штани і показували те, про що соромно говорити. Вчитись ніхто не хотів, тому й закрили порожній клас. Циганам треба не паспорти і освіту, а батога з шрапнеллю на кінці. І бити, бити, бити... Згадайте квартирні афери в судах і по "Аверсу" і більше ніяких коментарів не треба. Спокійної ночі всім і брудним вошивим циганам.
AL Показати IP 10 Лютого 2011 11:26
Ви згадайте як зовсім недавно Ніколя Саркозі висилав циган з Франції та знищували їхні поселення

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus