USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині вперше експонують рідкісні ікони, писані на склі. ФОТО

31 Грудня 2009 10:30
Унікальну колекцію із близько 70 унікальних ікон на склі презентував у Ковелі львівський мистецтвознавець-колекціонер Андрій Цибко. Він збирав рідкісний іконопис упродовж останніх 25 років, мандруючи глухими селами Гуцульщини, Покуття та Буковини.
Колекціонер загалом привіз до Ковеля понад сотню святих ликів на склі.

«Раніше іконописання на склі засуджували, нібито через примітивізм. Ікони писали переважно народні майстри. Створювали одночасно по кілька, над кожною трудилися майже місяць. Зображення небагаті на кольорову палітру – лише 5-6 фарб, зате вражають яскравістю», - каже автор експозиції.
Унікальність представлених творів ще й в тому, що вони виникли на невеликій території та існували в народному вжитку досить недовго. Якщо розквіт іконопису на склі припадає на другу половину ХІХ століття, то у другій половині ХХ їх вже не малюють. За даними дослідників у музеях та зібраннях залишилось всього 700 таких образів.

Ковельчани можуть оглянути експозицію унікальної виставки протягом січня на першому поверсі міського культурно-просвітницького центру, -інформує прес-служба Ковельської міської ради.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Назар Правда Показати IP 31 Грудня 2009 10:44
Не правда, аналогічна виставка вже була у Волинському музеї ікони. Порада - змініть заголовок
Уважний Показати IP 31 Грудня 2009 11:23
Не правда. Ковельська виставка унікальна, саме ця експозиція та іконописні школи. В Луцьку експонували подібного розпису лики, але не ці.Отож, ковельчанам повезло
Назар Правда Показати IP 31 Грудня 2009 11:27
Саме ці іконописи і експонували - експерти кажуть. Але приводу для дискусії давати не збираюсь, просто як постійний читач даю поради

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus