USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині є своя «зона відчуження». ФОТО

8 Квітня 2010 11:30
Якщо колишній санаторій «Журавичівський» Ківерцівського району не віддати господарю, то ця оздоровниця з унікальними мінеральними водами і лікувальними грязями остаточно розвалиться.

Такий висновок зробили депутати Волинської обласної та Ківерцівської райради від фракцій БЮТ під час учорашнього прес-туру в своєрідну «зону відчуження».



Відомий на всю колишню УРСР санаторій-профілакторій поблизу села Журавичі нині нагадує «чорнобильську зону». Навкруги – пустка. Занедбані, напівзруйновані будівлі з розбитими шибками.



Біля лікувальних корпусів вигулькують пеньки від спиляних дерев.



Літня резиденція із естрадою розібрана. Від сцени зосталися хіба що самотні стовпчики-колоди.



Їдальня заросла метровим будяком і дикою ліщиною.



Ледь помітні колишні гравійні доріжки – нині замість них лише слабкі сліди від путівців.



«Раніше тут було повно пацієнтів – по 60-65 хворих лікувалися одночасно. Зараз у санаторії лише двоє сторожів. Ото я – колишній завгосп санаторію і моя дружина. Доглядаємо за майном, яке ледь встигаємо вберегти від мисливців за кольоровим брухтом», - каже охоронник санаторію Микола Мосійчук.



Колишній завгосп, який працює в профілакторії 15 років поспіль, переконує депутатів: санаторію залишилося жити щонайдовше два-три роки. Потому все розвалиться.

«Ми із 2005 року просимо владу передати санаторій «Журавницький» волинським лікарям. Лише медики зможуть врятувати унікальну оздоровницю. Тут, нагадую, є радонові цілющі мінеральні джерела та поклади лікувальних торфогрязей. Сюди ще до війни на лікування їздили хворі з усієї Європи – приїздили на милицях, а додому поверталися на своїх ногах», - каже депутат обласної ради Петро Олешко.



Врятувати унікальний санаторій готові медики сусіднього санаторію вищої категорії «Пролісок» у селі Грем’яче. Ця знаменита оздоровниця матері і дитини готова облаштувати у напівзруйнованому «Журавницькому» свою філію для лікування торфогрязями та унікальними радоновими водами.

«Якщо переобладнати «Журавницький» на грязево-лікувальний комплекс, то тут можна буде зцілювати пацієнтів від шкіряних хвороб, захворювань системи травлення. А особливо хвороб опорно-рухових – суглоби, артрити, артрози. Однак поки питання з санаторієм зависло в повітрі», - розповіла директор санаторію «Пролісок», депутат облради Валентина Касарда.



Досі у владних кулуарах тривала справжнє полювання за територію санаторію. За чутками, на цей ласий шматок мальовничої природи претендує одна з солідних фірм Луцька, яка орендує в області мисливські угіддя. Нібито власник фірми хоче влаштувати в колишньому профілакторію мисливський будинок.

«Сподіваємося, влада таки зважить на думку місцевої громади. І таки віддасть санаторій професійним медикам Особливі сподівання – на Анатолія Петровича Грицюка. Він мусить дотиснути проблему – задля блага всієї волинської громади. Бо є господарником і вболіває за земляків», – каже депутат Ківерцівської райради Федір Доридор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus