USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

«Не важливо де вчитись, аби на державне місце», – ректор Журавльов

23 Липня 2010 18:15
Україна не повинна витрачати кошти на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах. Вища освіта повинна стати платною для усіх, але для цього держава мусить забезпечити систему дешевих кредитів, переконаний ректор Луцького гуманітарного університету Андрій Журавльов.

Про це говорили 23 липня під час прес-конференції обласного відділення Комітету виборців України та Громадянської мережі «ОПОРА».

Освітянин стверджує, що з впровадженням платної системи можна було б врегулювати низку проблем у сфері освіти, у тому числі й ажіотаж під час вступної кампанії і хаотичний вибір спеціальностей вступниками за принципом «не важливо де вчитись, аби лиш потрапити на державне місце».

«Все питання в грошах. Там, де люди сподіваються на так звану безкоштовну освіту, туди і наплив. Психологія спрацьовує однаково і у дітей, і у батьків. Їм видається, що чим швидше вони подадуть документи, тим більше у них шансів потрапити на державне місце», – дивується ректор.

Журавльов наполягає, що «потрібно зняти питання державного замовлення як такого» і саме в цьому напрямку реформувати українську систему освіти.

«Державне замовлення готується для кого? За державний кошт готуються люди, які будуть працювати в приватному секторі. Що це за такий величезний подарунок з кишень пересічних громадян? Тут порушується принцип соціальної справедливості – чому одні батьки платять за чужих дітей у вигляді податків за їх навчання через держзамовлення і платять ще й за свою дитину на платній основі, бо їхня дитина на держзамовлення не попала. Чи тут є справедливість? Ніякої!», – пояснює освітянин.

Ректора ЛГУ дивує й те, що Міністерство освіти «сотні мільйонів гривень витрачає на підготовку фахівців в галузях, де вони потім не працюють».

«Ну, ми знаємо скільки щорічно випускається викладачів історії. Чи хтось в глибинку, в села, їде і відпрацьовує хоча б три роки, як в радянські часи? Вчився п’ять років, і логічно було б п’ять років відпрацьовувати», – каже він.

«Якось я мав розмову з однією поважною посадовою особою з Міністерства освіти. Запитав чи там якось прораховують держзамовлення. Кому, скільки в якому регіоні потрібно готувати фахівців. І мені відповіли, що дають набагато вищий рівень держзамовлення, як це потрібно. Але якщо скоротити державне замовлення, сказали мені, то довелося б звільнити добрячу частину професорсько-викладацького складу. Це ж зовсім не державницький підхід», – поділився освітянин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Абітурієнт Показати IP 23 Липня 2010 18:21
Спочатку Журавльов агітував за Януковича - і той став президентом. Тепер він агітує за виключно платну освіту - і таки свого добється. І це буде ще одна спільна пермога реформаторських сил Януковича - Азарова-Тигіпко.
:) Показати IP 23 Липня 2010 19:11
Журавлев - best of the best)))))))))
Opa Показати IP 24 Липня 2010 11:32
Ну що тут сказати, держані місця повинні бути, а пільговики-державники, держава, ВУЗи повинні підписувати тристоронній договір(поза конкурсом - пільговики; державний конкурс - хто подає на держану- безкоштовну форму навчання) про особливості навчання і післянавчальне відпрацювання плюс зменшити кількість ВУЗів...приватних - в першу чергу і державних...ну не може бути ВУЗ 200-300 людей(звичайна школа - 700-800) тому їх треба обєднувати(або ліквідовувати)...це і стосується ЛГУ...в один нормальний приватний ВУЗ...а то випускають нікому не потрібних спеціалістів, а так освіта давно вже повністю платна...
журналіст (на щастя, не з випуску "вузу" Журавльова). Показати IP 25 Липня 2010 07:25
Раджу Журавльову протерти свої лінзи і поцікавитись тим (принаймні, з преси), що цивілізований світ завжди виступав і виступає за безплатну освіту. Без грошей немає ні держави, ні науки разом з освітою. Це така ж прописна істина, як після ночі має наступити день. Цей роденовський "мыслитель" (як видно з фото), разом зі своїми "людоїдськими концепціями" пропонує, щоб усі вузи України зрівнялись по якості освіти з його "вузом", тобто, є пропозиція повернення держави до сохи і ціпа. Комо градеші????!!!! Куди йдемо????!!! Журавльов, читай Сенкевича, в нього знайдеш Нерона і впізнаєш себе.
ЛітРедактор Показати IP 25 Липня 2010 15:40
Ну геть ЕРИСТИКА якась))))
Я... Показати IP 31 Липня 2010 10:31
В нашій країні державні ВУЗИ дорожче коштують ніж приватні....Чому поясніть будь -ласка...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus