USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Обморожених тварин треба поїти солодким чаєм, - ветеринари

26 Січня 2010 15:02
Квартири волонтерів Волинського товариства захисту тварин заполонили цуцики. Адже бродячі собаки не витримають 20-градусних морозів і їх забирають до квартир гуманні лучани.
«Дорослі пси шукають теплі підвали», - каже голова товариства Дана Новарчук.     
Вона не може назвати кількість замерзлих до смерті безпритульних кішок та собак. Каже, що найбільш незахищені від холоду цуценята та породисті тварини, від яких відмовилися господарі. «Нещодавно ми знайшли старого пуделя, в якого відморожені лапи. Напевно, тварина була на холоді кілька діб», - каже Новарчук.
«У такі морози ми збираємо і роздаємо у добрі руки цуценят. Коти взимку майже не народжують, тому проблем із котенятами немає. Дорослі собаки ховаються від морозів у підвали, де тепліше. Люди зараз постійно скаржаться на тварин. Розумніші собаки, щоб не потрапити під гарячу руку людей, приходять до підвалів уночі», - пояснила Новарчук.
У притулку для тварин нині розмістили лише 4 собак. Бо немає вільних утеплених вольєрів.
Ветеринар Олег Цюпа радить: якщо тварина обморозилася, насамперед її треба вкутати теплою ковдрою, целофаном – щоб не виходило тепло. Потім прикласти грілки з тепловою водою. Тулуб і лапи тварини треба розтерти махровим полотенцем, а також напоїти песика або котика теплим солодким зеленим або чорним чаєм.
Чай, завдяки вмісту кофеїну, пришвидшить кровообіг тварини, - пояснює ветеринар. Цюпа не радить занурювати тварин у теплу ванну для зігріву.
«Харчування домашнього улюбленця, особливо якщо він живе на вулиці взимку, має бути повноцінним та збагаченим білком. За можливості, треба давати молочні продукти, щоб краще накопичувався підшкірний жир. Якщо температура повітря нижче 15 градусів - забирайте собаку в приміщення або утепляйте буду», - радить ветеринар.
«Утепляти собачу будку варто пінопластом, сіном та захисною занавіскою на вході в будку, щоб туди не задував вітер. А от декоративних собак треба тримати лише вдома. На вулицю за температури нижче мінус 5 випускати лише на кілька хвилин. При цьому треба вдягати тварину в спеціальні костюмчики - на лапи чіпляти «собачі шкарпетки» та обмазувати їх захисним кремом», - радить Цюпа.  
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus