USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Петро Мах – заслужений діяч мистецтв України

22 Грудня 2009 09:54
Президент Віктор Ющенко своїм указом присвоїв волинському поетові Петру Маху почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».
 
Знаний в Україні поет, прозаїк і публіцист Петро Мах удостоєний високої державної відзнаки «за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток області, досягнуті успіхи у праці, професіоналізм та з нагоди 70-ї річниці утворення Волинської області».
Нагороду літератору особисто вручив від імені Президента голова облдержадміністрації Микола Романюк, інформує прес-служба облдержадміністрації.
 
«Ви давно заслуговуєте на високу нагороду. Здоров’я та благополуччя Вам і Вашій родині», – привітав 75-річного поета губернатор.
 
Досі Петро Мах був нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, іменною медаллю уряду, відзнакою Президента.
 
Довідково:
Петро Мах народився 25 травня 1934 року в селі Корхові Білгорайського повіту Люблінського воєводства.
 
Він – автор 25 книг поезії, прози, історичних есе, сценаріїв п’яти телефільмів. Творець різновиду поезії — пастелей. Друкувався в антологіях української поезії в Білорусі, Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччині та Азербайджані. Його твори перекладені також на німецьку та грузинську мови. Письменник увійшов до Енциклопедій України та Білорусі.
 
В царині дитячої літератури Петро Мах видав книгу про маловідомі сторінки біографії Лесі Українки – «Гостини в матері» («Веселка»,1971 рік). У 1998 році видавництво «Надстир’я» видало збірку поезій для дітей «Ластів’ятко». Петро Мах знаний в Україні ще як автор популярних пісень, зокрема «Ожини», «Вишивала мати зозуленьку…», «Лесина казка», «На білих крилах рушників», «Сповідь Сивого Клена» та «Ген на узліссі хрест мовчить…», «Мавки».
 
Лауреат літературних премій імені Олександра Гаврилюка, Агатангела Кримського. Друкувався в антологіях поезії в Польщі, Румунії, Болгарії, Чехії, Словаччині. Вийшла книга вибраних поезій російською мовою «Світелка», Москва, 1986 рік). Почесний професор Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова Конгресу інтелігенції Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
goodok Показати IP 22 Грудня 2009 09:58
нагорода звісно заслужена. Одне мені не подобається - премії, нагороди, звання.. все це видавати активно починають напередодні виборів((
Юка Показати IP 23 Грудня 2009 21:59
давно пора було, як-не-як, а Петро Мах стільки написав за свого життя. і це не просто голослівні твори без змісту та моралі, а справжні шедеври української літератури. Почитайте, рекомендую :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus