USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Поляки запалюють лампадки на кладовищах Волині

18 Листопада 2009 14:30
Сьогодні волонтери Люблінського воєводства запалюють поминальні лампадки на могилах поляків, які поховані на цвинтарях Волині. Акція приурочена до Дня усіх святих та католицького поминального тижня. Про це 18 листопада інформує репортер «Волинських новин».
Загалом на волинських цвинтарях запалає понад 1700 лампадок. Їх привезли на Волинь мікроавтобусом сьогодні вночі із польського міста Люблін. Свічки жертвували мешканці Любліна та всього воєводства із 27 жовтня по 1 листопада. І тепер польські волонтери разом із дипломатами генерального консульства Республіки Польщі в Луцьку моляться над запаленими лампадками по всій Волині.
«Ми вже запалили лампадки на польських цвинтарях у Володимир-Волинському, Маневицькому та Луцькому районах. Після обіду відвідаємо поховання польських жовнірів біля міста Берестечка та поблизу села Рівне Любомльського району», - каже генеральний консул у Луцьку Томаш Янік.
Акція дещо спізнилася через карантин в Україні. За задумом організаторів, лампадки мали привезти і запалити ще 8 листопада. І лише нині волонтери запалюють лампадки на всіх без виключення польських могилах – чи то загиблих у війнах і революціях, чи цивільних поляків. До слова, більшість польських могил на Волині – це поховання часів Другої світової війни, коли на Волині тривала кривава міжетнічна різня. Дослідники вважають, що частина цих поховань досі не освячені. Бо розташовані в лісах і на колишніх хуторах Полісся.
До акції долучилися журналісти радіо Люблін та Польського телебачення. Вони планують відзняти документальний фільм та записати цикл радіопередач про благодійно-поминальну акцію поляків. Представники Генерального консульства Польщі в Луцьку пообіцяли, що акція стане традиційною – лампадки в Україну везтимуть щороку на День усіх святих.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Куратор Показати IP 18 Листопада 2009 15:43
Чим мені імпонують поляки, як народ - це своїм відношенням до СЕБЕ. Ще колись я почула фразу і запам’ятала її на все життя - коли маленького поляка запитати "Хто ти?" він відповість "Я є поляк". А наш малюк скаже "Я є Оленка (Вася, Саша, Оля)". Ця нація горда і дбає ЛИШЕ про себе та про своїх. А нам, нажаль, цього бракує...
Таня Показати IP 18 Листопада 2009 20:59
До куратор: А моя каже: Я українка! Все залежить від виховання. Можливо ми самі вже багато чого втратили, а щоб надолужити справа не одного дня?
Юка Показати IP 18 Листопада 2009 22:10
До Тані: і виховання, і особистісний фактор відіграє не малу роль. адже коли ми щиро усвідомимо, що є УКРАЇНЦЯМИ і будемо горді того, то і заживемо як наші сусіди :) тільки наша держава має нам у тому допомогти
seal Показати IP 18 Листопада 2009 22:44
Достойна акція, викликає повагу! Молодці поляки. Не даремно ж кажуть, що одними із показників визначення культури нації є її відношенню до дітей, людей похилого віку та вшанування померлих. Ну, що ж, поляки в цих питаннях нам дають фору. На жаль... Українці! Невже ми гірші?
володимирянин Показати IP 19 Листопада 2009 10:54
Так може скинемося по лампадці і на тижні після православного Великодня відвеземо до Польщі. Там є українські могили.
Куратор Показати IP 19 Листопада 2009 11:38
ідея гарна, я навіть знаю, що від Луцька минулі роки їздили і впорядковували могили українців, які поховані на території Польщі. Але якось не слідкувала за цим питанням :( Хто, що, куди і для чого - я не знаю. Може, якось теж долучимось?
seal Показати IP 19 Листопада 2009 11:39
До володимирянина. А чому б і ні? Але перед цим не помішало б організувати якусь акцію по прибиранню наших міських цвинтарів. Адже є багато таких могил, за якими вже нікому доглядати. А комнальні служби, на жаль, на це уваги не звертають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus