USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Помер директор Волинського облмуздрамтеатру

6 Грудня 2010 09:43
На 63-му році життя у суботу, 4 грудня художній керівник Волинського академічного облмуздрамтеатру Богдан Береза.

Важка недуга обірвала яскраве і непересічне життя великого митця, - пише Луцький інформаційний портал .

За деякою інформацією, останнім часом Богдан Береза хворів на рак легень.

З 1986 року він очолював Волинський театр в якості директора, але його діяльність аж ніяк не обмежувалась господарсько-адміністративною роботою. Береза займався постановкою спектаклів, організовував культурно-мистецькі імпрези.

За час його діяльності в театрі сформувався творчий та боєздатний колектив, готовий брати вершини як української так і світової драматургії. Завдяки його зусиллям шевченківці здобули статус академічного театру.

Ще працюючи директором Володимир Волинського районного будинку культури і очолюючи Народний театр, він мріяв про надання йому статусу професійного. Очоливши згодом «шевченківців» у Луцьку Береза не забував і про самодіяльне театральне мистецтво Волині, сприяючи проведенню театральних мистецьких оглядів та фестивалів.

Довідково:

Богдан Береза народився в селі Середпільці Радехівського району Львівської області в селянській родині.
Спеціальність театрального режисера почав здобувати спочатку у Львівському культосвітньому училищі, а згодом у Харківському інституті культурі, який закінчив у 1971 році, отримавши диплом про вищу театральну освіту.
Молодий спеціаліст одержав направлення на роботу на Волинь, в обласний Будинок народної творчості, але незабаром був призначений на посаду директора Володимир-Волинського районного будинку культури. Організована ним агіткультбригада, яка виступала на самодіяльних сценах області і здобувала призові місця на республіканських і обласних конкурсах, стала основою самодіяльного театру-студії Володимир-волинського будинку культури. За високий художній і виконавський рівень театру-студії було присвоєно звання «народного». .
У 1986 році Богдан Береза отримав призначення на посаду директора Волинського обласного музично-драматичного театру, а від 2002 року — також художній керівник театру.
Богдан Береза нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, почесними відзнаками Міністерства культури і туризму України.

Удостоєний звання Заслуженого діяча мистецтв України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Шанувальниця волинського театру Показати IP 6 Грудня 2010 11:26
Світла людська пам'ять і глибока шана.
FANTOMAS Показати IP 6 Грудня 2010 13:55
Очень жаль...Месяца два назад разговаривал с ним . Он был полон планов...Радовался , что удалось сделать второй зал на третьем этаже ...Не сдавался до последнего...Светлая память...
Петро ЧЕЧЕЛЮК. Журналіст Показати IP 6 Грудня 2010 16:00
Людина надзвичайно високої культури, потужного інтелекту, широкої ерудиції – і не лише в галузі культури. Сучасним пігмеям від культури було важко з ним вести полеміку навіть на елементарні теми. Їх вистачало з ним на 2-3 хвилини розмови. Богдан Береза стояв на тих позиціях, на яких культура формує ставлення до політичних подій, регламентує відношення між людьми на усіх рівнях влади і суспільства. Він був глибоко переконаний в тому, що культура міняє ідентичність людей, які, в свою чергу, міняють власні запити і переконання в кращу сторону. Питання культури і утримання культурних об’єктів влада завжди сприймала, як обтяжуючий елемент. Вона завжди дивилась на неї, як на розважальника і дармоїда, що витягає гроші з бюджету. При цьому виділення грошей культурі чиновниками сприймалось, як акт щедрості і благодійності. І коли наприкінці 90-х років голодні актори театру непритомніли від недоїдання, Богдан Береза переконав владу, що культура має обернено-пропорціональний зв'язок з кількістю в’язниць – більше першого, менше другого. З усіх прикметників безкінечно багатої української мови для характеристики покійного найбільше підходять слова «добрий», «культурний», «інтелігентний», «вимогливий» і ще безліч слів такого ж змісту. Змінити світ насиллям чи словами намагались Христос і Будда, Великий Інквізитор і Наполеон, Володимир Ульянов і Лев Толстой. Богдан Береза міняв культуру – без насилля і зайвих слів. Добрими справами. У мене (з певних причин), залишилось неопубліковане інтерв’ю, яке б, очевидно, суттєво ускладнило б відносини з владою того, кого ми сьогодні провели в останню путь. Ось цитата, з якої не можна викинути жодного слова: «Існує проста істина: якщо з однієї сторони стоїть порожнеча, а з іншої - ідея, що заволоділа людиною, то перемагає не порожнеча, а ідея. Порожнеча – це сучасна влада. Мельпомена для неї - розпутна дівка» Ці слова були сказані мені під дверима колишнього «генерал-губернатора» Волині, у якого Богдан Береза простояв в приймальні п’ять днів зранку до вечора для продовження контракту і, нарешті, був прийнятий з докорами за «упущенія» в роботі. Призначений, генерал, щоправда, не витримав терміну. Отримання влади і її утримання передбачають різні стратегії. Українські традиції призначення глав суб'єкту - «влада з милості дарувальника». Вона принципово відрізняється від влади самозавойованої, отриманої завдяки власній звитязі. Призначені «генерали» не мають кореневої системи, щоб вистояти під ударами політичної стихії. Призначенець – це пересаджена цибулина тюльпана на політичну клумбу. Генерал пішов, а Богдан Береза залишився – непохитний і гордий! Таким він назавжди залишиться в моїй пам'яті! Царство Небесне і земля пухом. Сумую. Непоправна втрата. Співчуття рідним.
Журналіст Показати IP 6 Грудня 2010 16:41
Багато слів можна сказати про Богдана Березу. І всі вони наразі будуть не вчасними. Бо завжди говоримо добре про людину тоді, коли її вже немає... На жаль... Завдяки Богданові Степановичу в нашому театрі багато що змінилося, прийшли нові актори, з'явилися нові можливості. Тож цінуймо тих людей, котрі поруч із нами щодня, котрі гідно роблять свою справу і допомагають іншим йти вперед. І пам'ятаймо тих Сподвижників, яких уже немає в земному житті, але які живуть у наших серцях.
Олександр Некрот Показати IP 7 Грудня 2010 11:45
"Очоливши згодом «шевченківців» у Луцьку Береза не забував і про самодіяльне театральне мистецтво Волині..." - авжеж, не забував! У 90-ті роки в Луцьку загнувся Народний самодіяльний театр НД "Просвіта" (нині Палац культури). Під бездарним керівництвом актора облмуздрамтеатру Аркадія Вітковського і під боком у Берези. Невже не можна було допомогти директору НД "Просвіта" вигнати Вітковського та запропонувати замість нього іншого актора, котрий був би не таким бездарним худкером самодіяльного театру? Якщо вони були голодні, бажаючий на з/п В-го знайшовся б, чи не так? Але Заслужений діяч пан Береза цього не зробив. Вибачте за маленьке уточнення, я лише хотів нагадати шановній громаді, що ідеальних людей не буває, і заслужених діячів у тому числі...
Журналіст пану Некроту Показати IP 7 Грудня 2010 12:25
Вважаю ваш коментар саме зараз недоречним. Раніше треба було. Тепер негідно і нечесно - Береза з того світу навряд чи вам дасть відповідь. Звичайно, ідеальних людей немає. І не буде. Життя дається в тому числі і для того, щоби вчитися. А навчання без помилок не буває.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus