USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Проблеми ПЕК Волині вирішуватимуть у співпраці з фінським енергоклубом. ВІДЕО

24 Лютого 2016 18:33
Волиньрада підписала Меморандум про співпрацю з Фінським Енергетичним Клубом. Про це інформують у прес-службі ради.

На початку розмови перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик висловив сподівання, що співпраця з фінськими партнерами матиме позитивний ефект в плані використання волинського місцевого енергетичного ресурсу, як альтернативи газу. Він нагадав, що цікавість до нашої сировини і особливо до торфу - не новина. В дореволюційний період запасами на території волинського полісся надто цікавилась одна з компаній, яка працює на інвестиціях з офшорів і, відповідно, має не зовсім привабливу репутацію.

"Зусиллями депутатів обласної ради вдалося не пустити це підприємство на наші території, бо ми не мали гарантій, що воно діятиме в інтересах економіки Волині і виконуватиме екологічні Закони України", - зауважив Пирожик.



Він також наголосив на ролі обласної ради у відстоюванні інтересів ДП "Волиньторф", яке держава неодноразово мала намір виставити на приватизацію. В цьому плані депутатів насторожує не стільки форма власності підприємства, як збереження профілю його діяльності. Саме тому наразі на розгляді обласної ради є проект рішення Про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області цілісного майнового комплексу, що перебуває на балансі ДП «Волиньторф».



Представники Фінського Енергетичного клубу Раймо Сопо та Еса Теппо розповідали про досягнення тоф'яної галузі в своїй країні. Починаючи з 70-х років, використання торфу як палива тут є складовою державної енергетичної концепції.

На сьогоднішній день торф'яна галузь працює рентабельно та вигідно для усіх сторін, і споживачів, і держави. Велика увага приділяється дотриманню високих екологічних стандартів. Суть полягає в тому, що торф у Фінляндії не переробляється на торфобрикети, як це прийнято в Україні, а на рівні з деревиною є сировиною для ТЕЦ, що виробляють теплову та електричну енергію і централізовано подають її споживачам. Приміром, шосте за розміром місто у Фінляндії Оулу має дві ТЕЦ, які забезпечуть необхідні послуги для 136 тисяч мешнців. На середньостатистичній ТЕЦ у Фінляндії працює всього 16 працівників. Разом з тим, ще 250 людей задіяні у добуванні сировини та в логістичному процесі. Отож, роботу люди мають.



У тому, що фінський досвід можна успішно адаптувати до волинських умов, переконаний доцент Національного університету водного господарства та природокористування Володимир Гнєушев.



До співпраці та роботи на результат готовий і директор ДП "Волиньторф", депутат обласної ради Іван Киричик. Він зауважує, що на Волині один з найбільших запасів торфу в Україні - 225 млн тон. "Цього ресурсу вистачить на 2 тисячі років", - додав депутат.

Великі надії на ефективну співпрацю з Фінським Енергетичним клубом покладає і радник голови обласної ради Веніамін Туз. "Зараз в обласній раді працює потужна команда на чолі з головою Ігорем Палицею. Думаю, врешті наші надра почнуть працювати на Волинь і волинян. Ми не заслуговуємо на те, щоб бути на 19 місці серед областей України за рівнем соціально-економічного розвитку, бо маємо друге місце в державі за кількістю природного ресурсу на 1 млн населення, яке в нас проживає", - зауважує Веніамін Туз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus