USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Селян можуть покарати за самовільну реставрацію церкви

27 Травня 2010 13:23
Церкву в селі Штунь Любомльського району селяни почали ремонтувати без будь-яких погоджень - мотивують це тим, що храм у аварійному стані і може розвалитися.

Про це пише «Віче-інформ».

Церква Святого апостола Івана Богослова була зведена у 1777 році. А останній капітальний ремонт робили у 1906 році.

Ще навесні 2008 року громада замінила вікна і бічні двері на «сучасні». Нині пластикові вікна і метало пластикові двері на фоні старого приміщення виглядають щонайменше чужорідними елементами.

Сільський голова Василь Забокрицький переконує, що іншого виходу, ніж реставрувати «по-народному» у громади не було.

«Хрести похилися і могли впасти. Штукатурка обвалювалася кусками. Бляха поіржавіла. Коли церква валилася, то це нікого не обходило. А коли ми почали її ремонтувати, то відразу нам пригадали, що це – «пам’ятка», - каже голова.

За словами Забокрицького, причиною самовільної реставрації стала висока ціна проектної документації. Мовляв, голова спробував оновити обеліск загиблим воїнам, і то вартість паперів сягала десяти тисяч гривень.

А щодо церкви – сума була би значно більшою. Тож на неї вирішили не тратитися. Гроші на порятунок храму збирали по селу, колядували у різних організаціях.

Головний спеціаліст із питань відновлення пам’яток архітектури Волинської ОДА Петро Троневич пообіцяв особисто виїхати в село Штунд. Він зазначив, що масова заміна дерев’яних вікон на пластикові все ж не сприймається як катастрофа.

Щоправда, за умови, якщо буде повторено малюнок попереднього виробу. Якщо ж ні (а у Штуні - ні), то громаду мають змусити «зробити як було, - пише «Віче-інформ».

Голова Любомльської районної ради Валерій Форманюк зазначив, що церкву селяни реставрують не без відома районного керівництва.

«Я особисто поважаю наші українські закони, але на все має бути міра і здоровий глузд. Тому всіляко сприяв людям, які рятували церкву. Але запишіть, що ремонт буде зроблено, не міняючи основних конструктивних елементів. Є домовленість, що зроблять так, як було. Принаймні так обіцяють», - каже чиновник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus