USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сільських голів за підпал трави грозяться карати тюрмою

16 Березня 2011 14:54
На Волині ще не розпочався пожежонебезпечний період, а в деяких селах уже горить суха трава.
Про це 15 березня йшлося під час обласної селекторної наради, на якій обговорювалися протипожежні заходи на весняно-літній період.
За словами начальника управління МНС України у Волинській області Володимира Грушовінчука у минулому році внаслідок пожеж у лісових масивах в області було пошкоджено 11 гектарів лісу.
«Найбільше пожеж виникало у межах Ратнівського та Камінь-Каширського районах. Крім того, було багато пожеж на торф’яниках та сільгоспугіддях загальною площею 88 гектарів», - розповів Володимир Грушовінчук.
За словами головного рятувальника області, лісові господарства в цілому забезпечені технікою для гасіння пожеж, тому можна розраховувати на вчасне і належне реагування місцевих органів влади на виникнення надзвичайних ситуацій пов’язаних з вогнем.
Проте, незважаючи на це, у цьому році днями у селі Колодяжному вже була допущена пожежа, - розповів Грушовінчук.
На думку керівника волинського МНС, дієвим методом боротьби з недобросовісними господарниками, які випалюють траву та ліс, є ефективна система штрафів.
«Минулого року ми у сільських радах вивішували розмір штрафів, які передбачені за те чи інше порушення протипожежної безпеки. Тому коли сусідня Росія палала, у нас пожеж майже не було», - зауважив Грушовінчук.
Заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк також переконаний, що за підпал сухостоїв потрібно карати людей штрафами. А сільським головам він пообіцяв навіть кримінальну відповідальність за допущення таких пожеж.
«Якщо хтось допустить великі пожежі, то буде кримінальна відповідальність», - пообіцяв Віталій Карпюк.
Між тим, заступник губернатора зазначив, що за пожежі у лісах мають відповідати лісокористувачі, а контролювати цю ситуацію державна охорона.
«Ми не за те, щоб штрафувати, ми хочемо попереджати пожежі. Однак пожежі самі не виникають. Не має випадків в природі, де на Волині саме б загорілося. Їх всіх хтось підпалює, а ми на за цим спостерігаємо», - переконаний Віталій Карпюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АяНаМорі Показати IP 16 Березня 2011 15:48
уявляю, якесь дурне підпалило траву, шоб тіпа лутше росло, а голова гониться по полям з вогнегасником, аби не сидіти в криміналі... і аби ніхто штраф не заплатив... тьху, ото розв’язали проблему пожеж! спихнути все на сільського голову, що, здавалося б, може бути простішим?!
пожежник Показати IP 17 Березня 2011 00:23
сільський голова, в першу чергу, має бути господар. от хай і контролює, що робиться на території сільради! чому б і ні? як на мене, то дуже навіть справедливо!!!
ostap Показати IP 17 Березня 2011 09:41
одного разу я пізно ввечері був свідком травяної пожежі... і приймав участь в її гасінні. Це, я вам скажу, не легка справа. Особливо коли дує вітер- то взагалі завал. Вогонь поширюється від центру по кругу у всі сторони в геометричній прогресії. Швидкість - неймовірна.. Небезпека перекиду вогню на будинки , поркани, дерева - дуже велика. Граблями намаслалися так що руки відвалювалися і спина боліла. І це все в диму. Є ділянки де пожежні машини доїхати не можуть - рови, хащі і т.д. Краще не підпалювати.
АяНаМорі Показати IP 17 Березня 2011 15:31
це точно, підпалювати не треба. до того ж вогонь знищує все живе, користі від нього жодної, але як це втокмачити людям? а стосовно голови, то ви, пане пожежнику, зовсім не маєте рації. то совковий метод керування – всіх собак вішати на когось, у нас найнища ланка виконавчої влади голова, от він і скрізь крайній:))) невже не можна провести кампанію, пояснити людям, що вогонь – то небезпечно і не здорово для того ж сінокосу? про амброзію, до речі, все кожна бабця в маневицькому районі знає:)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus