USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Стомованих хворих закликають об’єднуватися

20 Травня 2010 12:34
Людьми з важким ураженням кишківника ніхто не опікується, - пише газета «Сім’я і дім».

Волинянка Лідія Сташко перенесла не одну операцію. А зараз хоче зареєструвати товариство, яке б об’єднало стомованих хворих і надавало їм допомогу.

«Багато стомованих хворих живуть у відчаї, йдуть у тінь, відмовляються від спілкування з друзями, багатьох покидають кохані. То страшна психологічна травма для людини.

Після операції хворі не можуть керувати життєво важливими функціями організму, тому вони намагаються зайвий раз не з’являтися на вулиці, бо знають: їх супроводжує неприємний запах. Одні замикаються у собі, інші взагалі відмовляються від операції», - розповідає Сташко.

У світі діє Асоціація стомованих хворих. А ініціатори Всеукраїнської асоціації «АСТОМ-Україна», до якої входять 16 областей, - львів’яни. Головна мета цього фонду – допомогти стомованому хворому в його новому житті. Серед волонтерів є люди, які живуть з цією недугою багато років, і живуть повноцінним життям: працюють, виховують дітей.

Вони радять пацієнтам без досвіду як доглядати за стомою, правильно харчуватися, уникати післяопераційних ускладнень. Крім того, це товариство безкоштовно забезпечує хворих стомійним обладнанням, засобами для догляду.

На Волині поки що такої організації немає. Для того, щоб його зареєструвати потрібно хоча б десять учасників-стомованих та три засновники.

Проктолог Анатолій Приймак розповів, що стомованими хворими у нас ніхто не опікується.

«Хворі не мають підтримки від держави. Вони, по суті, залишаються наодинці з бідою. Цим людям потрібна реабілітація, щоб вони могли адаптуватися та провадити нормальне життя.

Звісно, медики роблять усе, що від них залежить. Але ж цього недостатньо, адже потрібне фінансування від держави. Такі хворі витрачають багато коштів на медикаменти й засоби гігієни, а в багатьох з них єдиний дохід – пенсія», - каже лікар.

Довідково:

Стомовані хворі – це люди з важкими ураженнями кишківника, спричиненими онкозахворюваннями, неспецифічним виразковим колітом, хворобою Крона. Хірургам, щоб врятувати їм життя, доводиться виводити відкритий кінець кишки на черевну стінку з формуванням штучного отвору, який називається стомою.

В Україні налічується понад 50 тисяч інвалідів зі стомами. За найскромнішими підрахунками, хворий витрачає на індивідуальні засоби догляду більше 200 гривень на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus