USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пом’янули жертв голодомору. ФОТО

23 Листопада 2010 07:32
У Луцьку відбувся вечір пам’яті, на якому нагадали події 1932-1933 років в Україні та згадали у молитві усіх загиблих від голоду і репресій.
Відслужили поминальну панахиду священнослужителі Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору 22 листопада у Волинському краєзнавчому музеї.
«Йшла війна на винищення нації, війна без жодного пострілу, - наголосив отець Юрій. – Щодня вмирало по 20 тисяч люду. Вони не мали вини перед Богом, їх провина була у тому, що вони – українці».
Після панахиди співробітник відділу новітньої історії Марія Філонюк представила виставку «Голодомор в Україні 1932-33 років».
«Українці у ХХ столітті пережили три періоди голоду – у 1921-23, 1932-33 роках і післявоєнний, - розповіла співробітниця музею. – Але голод 30-х років став масовим. До того ж архівні матеріали, які СБУ почала розсекречувати з 2005 року, доводять, що голод був спланованим».
У 1932 році, йшлося під час заходу, хлібозаготівельні плани для українських селян збільшили вдвічі. Села, що не виконували ці плани, заносили у «чорний список». Туди заходили військові і вилучали всі продовольчі запаси. «Згодом відкрилась інформація, що відібране у селян зерно продавали за кордон – у Німеччину, США, Канаду. Причому дуже дешево, - каже Марія Філонюк. – Решту зберігали у насіннєвих коморах, які надійно охоронялись. А навесні 33-го, як свідчать архівні дані, зерно з цих комор просто викидали, бо воно зіпріло, зігнило».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus