USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У проекті нового КК багато «темних плям» - кажуть волинські юристи

18 Листопада 2009 08:40
Проект нового Кримінально-процесуального кодексу України має чимало «темних плям», які варто було б пояснити. У проекті записані постулати, новації, але як їх потрібно застосовувати на практиці – незрозуміло. Про це у Луцьку сказали учасники круглого столу, присвяченого обговоренню проекту КПК України – інформує 18 листопада репортер «Волинських новин».
У засіданні круглого столу взяли участь адвокати, представники судів та управління юстиції. Організатори переконували, що запрошували до обговорення і громадські організації, втім ті не з’явились.
Згідно з новим проектом КПК, угоди про примирення між адвокатом та прокурором можуть бути укладені на будь-якій стадії судового процесу. Вердикт виноситимуть присяжні. Підозрюваний та обвинувачуваний будуть прирівняні у своїх правах, а потерпілий матиме більше прав, ніж мав досі. Процедура розгляду кримінальних справ, можливо, відбуватиметься у закритому режимі.
«Я хотів би щоб розробники проекту прийшли і пояснили деякі пункти. У проекті написано: «письмове провадження може прийматися без прокурора». Як це?», - зауважив перший заступник Голови апеляційного суду Волинської області Олександр Фідря.
На сьогоднішній день, на думку фахівця, говорити про будь-які об’єктивні оцінки рано. Щоб осмислити цілий кодекс потрібен не один місяць ретельної  роботи.
Адвокат Віталій Єлов зазначив: «У проекті вказано, що на судовому процесі має використовуватись стенограма. Втім, у документі так і не визначено, що саме мається на увазі».
Адвокат відзначив, що проект містить визначення, хто такий захисник у судовому процесі. Ним має бути або адвокат, або юрист, який має науковий ступінь кандидата чи доктора наук. Втім, зауважив Єлов, кандидат наук, скажімо, з цивільного права не буде достатньо обізнаним у Кримінально-процесуальному кодексі, як це потрібно захисникові.
Довідково:
Нині Україна користується КПК затвердженим ще 1961 року. Однією з умов входження України до Ради Європи, було прийняття нового кримінального кодексу, який би відповідав європейським стандартам, особливо в питаннях захисту прав людини. Кабінет Міністрів України 14 жовтня цього року виніс рішення про громадське обговорення одного із розроблених проектів, авторами якого є фахівці Мін’юсту.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
seal Показати IP 18 Листопада 2009 10:21
КПК, безумовно, змінювати треба. А те, що у новому проекті багато "темних плям", так це, наразі, якраз зрозуміло. Адже чим більше положень, які можна трактувати по принципу "і вашим і нашим", тим більше маневрів для викачування грошей з учасників судового процесу. І вже немає особливо великої різниці - потерпілий ти, чи звинувачений. Хто більше заплатить, той і правий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus