USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Жидичинському монастирі готують Святу вечерю. ВІДЕО

6 Січня 2011 17:35
Братія Жидичинського монастиря святого Миколая на Волині завершує останні приготування до Різдва.

Після з’яви в небі першої зорі насельники зберуться на Святу вечерю. Найбільша відповідальність на келарі. Саме йому довірили приготування головної страви – куті. Поки доварюється пшениця, отець Пимен заливає гарячою водою мак і швидко його розтирає, передає сайт «24».

Зварену пшеницю перемішують з маком, доливають узвару і доповнюють сухофруктами. До маси додають меду та горіхів. Поки братія на Вечірній, отець Пимен має встигнути накрити на стіл. Уся їжа обов’язково має бути пісною. А от щоби було 12 страв, ченці за мету не ставлять, але й порушувати українських традицій не хочуть.

«Кутя, узвар, риба, квасоля, гриби - у принципі традиції такі самі, як і в звичайної середньостатистичної родини. Живемо, як одна велика родина, то хочеться у цей святковий вечір, щоб і стіл, щоб нагадував родину - родинний затишок, родинне коло, тому що ми всі тут як рідні братии», - каже келар монастиря ієродиякон Пимен.

На вечерю монахи приготували понад 12 страв. Окрім куті і узвару, на столі борщ, салати, вареники, кукурудзяна каша з грибами, консервації і пиріжки. Меню складає келар - згодом йде просити благословення у намісника монастиря.

Вечеряти сідають з появою на небі першої зірки, адже саме вона згідно з східною традицією символізує настання нового дня.

«Друге значення зірки - це те, що волхви йшли за зіркою, і вона зупинилася над тим місцем, де народився Ісус Христос. Тому появу самої зірки ми уявляємо як ту, яка означає, що народився Ісус Христос», - каже архиєпископ Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл.

Після Святої Вечері братія правитиме Всенічну в головному храмі Волині - Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька. Перед цим у монастирі колядуватимуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Додати коментар Показати IP 6 Січня 2011 21:56
по канонам в останній день різдвяного посту, не можна вживати рибу.
quallcom до Додати коментар Показати IP 6 Січня 2011 22:46
після появи на небі першої зірки на вечерю можна вживати рибу. а до цього цілий день пісний
Додати коментар до quallcom Показати IP 7 Січня 2011 15:28
В Рождественский сочельник трапеза предписана один раз после Божественной Литургии. На трапезе правилами Церкви постановлено вкушать "с елеем. Сыра же и подобных ему, и рыб, никакоже дерзнем ясти".
Вова Показати IP 6 Січня 2011 22:13
Жив деякий час, неподалік, від монастиря, бачив як вони трудяться. Це єдині із кого в нашій державі можна і треба брати приклад! Власними руками відбудували монастир, побудували капличку і роблять все для людей, як для себе! Молодці! Я пишаюсь, що є у нас такі відчайдухи! Щасти Вам у вашій справі!
adelfos Показати IP 7 Січня 2011 00:20
Є така гарна пісня "НЕ стоит прогибаться под изменчевый мир..", яка чудово ілюструє усякі пригинання під традиціями "світу цього". 12 страв у Сочельник - не православна традиція, тому монахам варто було виконувати традиції церковні, бути наслідниками церковності, а не світськості.
кандитат Показати IP 9 Січня 2011 15:34
Зробили собі самі закони і живуть. Ніде у Біблії не зустрінете монахів чи слів у підтримку їхнього способу життя
Євгеній до кандитат Показати IP 9 Січня 2011 23:56
Дорогий кандидат ви знаєте, що таке назорейство у Біблії, це теж свого роду монашество, яке стало прикладом для новозавітніх подвижників, ці люди давали обіти не вживати вино, стригти волосся і т.д. яскравим прикладом назорейтва є Іоанн Хреститель, а ці закони і правила зробили святі Апостоли і отці Церкви, тому ви спочатку хоча б 1% зробіть того, що вони зробили, а потім будете ставити під сумнів апостольські правила і правила отців церкви. Також не забувайте, що у церкви Київського Патріархату ці правила теж прийняті, а якщо вони прийняті то їх варто виконувати.
людмила Показати IP 9 Січня 2011 20:45
Братія Михаїла цілий піст хлестала коньяки в кафе біля собору стаканами - кабани годовані, а не монахи. В Почаївській Лаврі хтось бачив монаха такого пикатого як братія Михаїла. А отець Іван Семенюк в піст як добряче вип'є, закусить та як заспіває опівночі - аж штукатурка в квартирі поверхом нижче сипиться.А Михаїл - пройдисвіт голімий з ПТУ м. Почаєва,малограмотний, але нахабний.
109 до людмила Показати IP 10 Січня 2011 08:34
круті перці. Шкода, що з відвідувачів сайту можуть мало хто вас підтримає. Як на мене треба більше правди про їхнє життя. Монастирі - розплідники гомосексуалізму і чваньства.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus