USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинь матиме власну вірусологічну лабораторію

13 Листопада 2009 14:46
Волиньрада таки прийняла рішення виділити 590 тисяч гривень для облаштування приміщення сучасної лабораторії. Лабораторія важлива тим, що на її базі зможе визначати не лише тип грипу, але й його підтип. Про це 13 листопада йшлося під час позачергової сесії Волиньради, – інформує репортер «Волинських новин».
Для виділення коштів навіть написали спеціальну регіональну програму боротьби з грипом та запобігання виникнення його пандемії в області на 2009-2010 роки. Додамо, що із загального фонду державного бюджету на прилад для лабораторії було витрачено 1 мільйон 85 тисяч 750 гривень. За словами головного державного санітарного лікаря Волинської області Наталії Янко, прилад уже прибув на Волинь. Також на цю програму передбачено 57 тисяч 400 гривень зі спеціального фонду держбюджету. Загальний обсяг фінансових ресурсів складає 1 мільйон 793 тисячі 150 гривень. Прилад цінний тим, що працює на основі полімерно-ланцюгової реакції і дозволяє аналізувати відразу 98 зразків досліджень.
Депутат Волиньради Дремух Дмитро зауважив, що це питання було предметом розгляду бюджетної комісії, проте не комісії з питань охорони здоров’я. Також він запропонував додати до цієї програми пункт про забезпечення районних лікарень апаратами штучного дихання.
Наталя Янко додала, що є ймовірність, що обладнання встановлять до нового року. Вона пояснила, що на нинішньому обладнанні, яке є у санстанції, тип вірусу можна визначити лише за три тижні. А ось підтип вірусу визначити взагалі не можливо, – лише тип вірусу «А» чи «В».
Головний державний санітарний лікар Волинської області зауважила, що визначення підтипу грипу є надзвичайно важливим для лікування цієї хвороби. Також сучасні лабораторії, які визначають підтип вірусу, є у наших сусідів – поляків та білорусів. Додамо, що прилад для лабораторії прибув на Волині у минулу п’ятницю.
У ході обговорення цього питання голова Волиньради Анатолій Грицюк зазначив, що «депутат обласної ради Віктор Чорнуха вже будує цю лабораторію за рахунок власних коштів. «Прошу журналістів відмітити цей патріотизм!» - підкреслив голова.
Під час виступу Наталія Янко зауважила, що на будівництво приміщення необхідно виділити 650 тисяч гривень, аби отримати зі столиці ще 1,1 мільйона гривень. На цю репліку Анатолій Грицюк не без запалу й обурення заявив: «Ви не прикривайтеся головою облдержадміністрації… Їдьте до Києва і добивайтеся там самі!.. А то у мене в кабінеті ви «хі-хі» та «ха-ха», а тепер ми вам ще повинні купувати лабораторію?!».
Додамо, що заступник голови ради Борис Загрева підтвердив інформацію про те, що у столиці нашої держави проводилися відповідні переговори. Гроші на обладнання таки виділять, але якщо на Волині частково профінансують облаштування приміщення для лабораторії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Юка Показати IP 13 Листопада 2009 16:09
«Прошу журналістів відмітити цей патріотизм!».., поставити плюс до заслуг Чорнухи і не забути, що скоро вибори міського голови
Таня Показати IP 14 Листопада 2009 18:13
Пам"ятається Чорнуха сам нещодавно плакався, що будівельна галузь терпить збитки. Навіть у його колективах відбулися чистки кадрів, реорганізації, скорочення. А то диви за таку безнадійну справу взявся, та ще й на благо рідної Волині за власний кошт. Побачимо подальшу долю цієї новобудови...
OrestN Показати IP 14 Листопада 2009 23:57
«Прошу журналістів відмітити цей патріотизм!» А патріотизм то в чому? кошти за будівництво повернуться наваром в 10 раз по прокатаним схемах. Срібролюбам не місце в мерах.
OrestN Показати IP 15 Листопада 2009 22:17
Новостные каналы передают по экранам ужасающие кадры людей в повязках на улицах, в магазинах, показывают пустые полки аптек, кадры из больниц, тревожный голос диктора и выступление главы государства… и через минуту все мамы мира звонят своим детям предупредить о смертельной угрозе, утром бегут в аптеку, названивают знакомым и родственникам советуя, как обезопасить себя. И вирус паники запущен в общество! Вот он главный вирус! Не вирус свиного гриппа, а вирус паники – главная цель бомбардирования сознания людей новостями о нависшей беде. Главное - инфицировать разум тревогой, волнением, отобрать сон. Зачем?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus