USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Волинь не змогла освоїти гроші на доступне житло

12 Березня 2011 13:07
Волиняни неохоче беруть участь у «щедрій» державній програмі «Доступне житло» - з Волині у Київ навіть повернули півтора мільйона гривень, призначені для часткової компенсації вартості житла в рамках цієї програми.

У минулому році лише 4 сім’ї взяли участь у цій державній програмі, хоча охочих купити нове помешкання було більше, - розповів директор Волинського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" Олександр Максимчук.

За його словами, у 2010 році було освоєно лише півтора мільйони гривень із трьох мільйонів, які були передбачені на реалізацію програми «Доступне житло» в області.

Посадовець пояснив, що така ситуація склалася через те, що близько 20 сімей відмовилося брати участь у програмі, так як не мали реальних коштів на придбання нового житла.

«Згідно із програмою держава зобов’язалася компенсувати до 30% вартості квартири, решту суми мав дати «Ощадбанк» у кредит під 10% річних», - розповів Олександр Максимчук.

Проте волинське відділення банку відмовилося кредитувати людей, тому вони, не маючи «живих» грошей просто були неспроможні сплатити в середньому 300 тисяч гривень.

Уряд «не знав» вартості житла?

Зрештою ця проблема виявилася не єдиною у цій «доступній» програмі.

«Уряд виділяв гроші, зважаючи на вартість одного квадратного метра, ціна якого була чітко зафіксована – 4 290 гривень. Проте ринкова вартість одного квадратного метра коштує 5 900 гривень. Цю різницю людина має заплатити із власної кишені», - зауважив директор волинського відділення Фонду Олександр Максимчук.

Хоча, як зазначив він, ці кошти громадяни ще могли знайти, бо сума в основному не перевищувала 100 тисяч гривень.

Нащо гримати кулаком

Під час однієї з нарад з питань реалізації Регіональної програми будівництва (придбання) в області доступного житла на 2010-2017 роки 11 березня перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко все ж вимагав пояснень, чому з трьох мільйонів, які надійшли на казначейський рахунок одного з профільних фондів, півтора мільйони повернули державі.

На ці кошти, як з’ясували присутні на нараді 11 березня, можна було б купити приблизно 16 квартир для волинян. «Завдання не виконане», - зазначив Олександр Башкаленко.

Хоча, за словами директора Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, гроші державі не повертали, їх просто перерозподілили на ті регіони України, де вони будуть реально освоюватися.

«Коли ми почали працювати, то зрозуміли, що не можемо знайти потрібної кількості людей, які б мали 300 тисяч гривень. Відтак гроші по перерозподілу пішли до столиці. Можливо, це і наше недоопрацювання», - зазначив Олександр Максимчук.

Насамкінець посадовець висловив сподівання, що у цьому році усі ці недоліки програми будуть усуненні, тому вдасться залучити до участі програми значно більшу кількість волинян.

А чиновники усе "сприяють" і радяться

Упродовж 2010 року в області зарезервовано майже 100 га території з підведеними інженерними мережами для виділення земельних ділянок під будівництво доступного житла.

В 2011 році буде продовжуватися резервування земельних ділянок під житлове будівництво з обов’язковим зазначенням таких земель у генеральних планах, - запевняють в ОДА. Відводити земельні ділянки і оформлювати правовстановлюючі документи на землю будуть без аукціонів - кажуть обласні чиновники.

Начальник головного управління містобудування, архітектури та ЖКГ Юрій Куц повідомив, що згідно Програми у Луцьку вже зведено три житлові об’єкти - на вулицях Арцеулова, Федорова та Конякіна.

"Перед чиновниками поставили завдання - сприяти пільговикам та незахищеним верствам населення у оперативному вирішенні житлових проблем та працювати над подоланням бюрократичних процесів, через які на отримання однієї довідки може знадобитися цілий місяць", - йдеться у повідомленні з ОДА.

Перший заступник голови облдержадміністрації повідомив, що найближчим часом питання будівництва доступного житла на Волині буде вирішуватися на кількох нарадах, які охоплять теми кредитування, земельних питань та співпраці із забудовниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анна Показати IP 12 Березня 2011 14:10
Всі ці розмови про "доступне" житло - нонсенс і справжнє знущання. Розумію обласну владу: вона намагається прикрити промахи Києва і свого президента. Але нам, простим людям, тут усе зрозуміло. Ми, молода сім'я, бачили всі-всі будинки в Луцьку. Дійсно, квартири супер - гарні, затишні, комфортні. Тільки от біда, наша обласна влада не домовилася з банком про надання кредиту. Але навіть якби домовилася, ми порахували, що треба було б одразу викласти близько 10 тисяч доларів. На іншу суму дали б кредит під 16% (а не 10 - Максимчук, ти чьо?). Навіть якщо розтягнути виплату на 20 років, переплата була б більше 50 тисяч гривень. Але і то ще не все. Щоб кредит дали, треба мати за півроку до того сімейний дохід не менше 5 тисяч гривень. Я розумію банк, але наша сім'я такого доходу не має. Так що ми залишились без житла, винаймаємо квартиру з дурною хазяйкою, а на "доступне" житло вже й не надіємося. Хоча, коли про це почалися розмови, ми дуже зраділи і вже мріяли, як житимемо, наприклад, на Арцеулова (там найбільше сподобалось). Так що у мене велике прохання до Башкаленка: не замилюйте нам очі!!! Краще реально домовтеся з будівельниками і з банками, раз у вас стільки землі вільної і розрахованої на "доступне" житло. Інакше все це скидається на звичайнісіньку профанацію. Розумію, вам треба вигрібати за цю незграбну урядову програму. Але нам, молодим сім'ям, від того не краще. Наше розчарування від цього тільки збільшується.
володя волинський Показати IP 13 Березня 2011 05:49
Невміння освоїти кошти на соц. житло,це повний дибілізм ОДА і ординця керівника.Хай утупиться піде на пенсію,молоді кадри освоять кошти.
Віталік Показати IP 14 Березня 2011 08:13
Анна все правильно написала. Кредит давали не під 10% річних, а під 16. Та вартість 1 кв.м. була різною у різних будинках.
Громик Показати IP 16 Березня 2011 15:53
Там дійсно 16%, все правильно. З банком теж без проблем, можна поручителя взяти. Біда в тому, що для прикладу беручи кредит навіть на 20 років, ти щомісяця будеш платити такі відсотки , що економічно обгрунтованіше знімати квартиру. В такому випадку ще й на депозит буде залишатись щось покласти.
Рома Показати IP 2 Вересня 2011 16:09
у кожного різні можливості.. і програма можливо не така вже й досконала, але це хоча б щось. Наприклад, наші знайомі придбали житло в такий спосіб: продали стару квартиру - "хрущовку", батьківську хату в селі, 30 % держдопомоги - і придбали квартиру в новобудові. Як не крути але такі програми треба..... от саме тих 80 тис. спонукало ризикнути....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus