USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська влада хоче позбавити дітей бананів?

15 Липня 2010 08:24
Волинська облдержадміністрація вирішила реформувати постачання продуктів в комунальні заклади, аби ліквідувати «відкати» і зекономити кошти.
Про це 14 липня повідомив заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк на нараді з виробниками продуктів, представниками райдержадміністрацій та чиновниками ВОДА.
Нагадаємо, що 12 липня на селекторній нараді Карпюк оприлюднив результати перевірки, яку проводила інспекція якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації. Інспекція моніторила закупівлю продуктів в закладах освіти, медицини і соціальної сфери.
З’ясувалося, що низка закладів купували продукти через посередників за значно завищеними цінами, аніж середні на ринку. Найгірша ситуація, за словами начальниці інспекції Світлани Соколовської, у Володимир-Волинського управління освіти міськвиконкому, яке «накрутило» ціни практично на кожному товарі в декілька разів.
Як повідомив голова ВОДА Борис Клімчук, мери волинських міст пояснюють ситуацію тим, що у всьому винні завгоспи. Зокрема, він каже, що у телефонній розмові нововолинський міський голова Віктор Сапожніков сказав, що недогледів за своїм завгоспом.
Тому, аби усунути таку ситуацію Карпюк запропонував прибрати з тендерних комісій «завгоспів і родичів завгоспів». Взамін ним поставити представників контролюючих органів, зокрема контрольно-ревізійного управління, антимонопольного, інспекції контролю за цінами та інших структур.
Посередники-комерсанти. за словами Карпюка, будуть усунуті з процесу закупівлі вже з 15 липня. А закупівлю здійснюватимуть безпосередньо у виробника, який має бути обов’язково волинським. Винятки стосуються лише тих продуктів, які на Волині не виробляються.
«Якщо треба посередник на банани, якщо ви їх там повключали в раціон, то звичайно контролюючі органи віднесуться до вас в порозумінням. Якщо нас там банани десь там спасають… Наталія Вікторівна (Наталія Янко – головний санлікар області – «ВН») треба вводити чи не треба?». Янко зробила знак головою, який можна було розцінити як згоду з тим, що «не треба».
На заході були присутні представники місцевих виробників. Карпюк їх по черзі питав про їх ціни, а ті підтверджували Карпюку, що ціни у них нижчі, аніж ті, за якими купували продукцію згадані у звіті інспекції структури.
Віддуватися за ситуацію прибули деякі представники структур, що згадувалися у звіті інспекції. Зокрема, головний лікар Нововолинської центральної лікарні Віталій Мороз, сказав, що у Нововолинську середньої ціни на борошно в 1600 гривень за тонну, яка вказана у звіті інспекції, немає. Ринкова ціна - 3 тисячі гривень.
«Якщо ж такі є – то я пропоную регулярно показувати їх, тому що в пресі знаходити середню вартість на продукти - несолідно», - сказав Мороз.

З тим, що бюджетним структурам варто було б надавати списки постачальників з найвигіднішими цінами, були згідні і виробники. Зокрема, директор ВАТ «Ковельські ковбаси» Володимир Головатий розказав, що управлінцям таку інформацію мають надавати. Виконувати ж функцію «завгоспа» медикам не варто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus