USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Волинська яловичина, вирощена в радіоактивній зоні, конкуруватиме з європейською? Фото

30 Червня 2010 12:11
Худоба, вирощена в радіоактивній зоні, може давати м’ясо, здатне конкурувати з європейським – стверджує директор волинського ТОВ «Зоря» Володимир Потапчук.

Про це розповідали під час візиту заступника міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи України Володимира Холоші до Ковельського району 29 червня.

На підприємстві «Зоря» вирощують корів «Волинської» породи. Керівник «Зорі» розповів, що нині в господарстві знаходиться 2840 голів великої рогатої худоби, і з них – 1006 корів м’ясного напрямку продуктивності. Володимир Потапчук був одним із тих, хто вивів породу «Волинська» – одну з п’яти порід корів, які були виведені в межах нашої країни загалом.

На підприємстві стверджують, що ця порода, яку тут вирощують, ідеально підходить для волинського Полісся. Ці корови невибагливі в їжі й окрім того, можуть спокійно випасатися на лугах, забруднених радіацією – на якість м’яса це не впливає.

«Наука довела, що бики, які спочатку випасаються у радіоактивній зоні, а потім протягом деякого часу відгодовуються на чистих кормах, не мають шкідливих речовин. Повністю виводяться радіонукліди, і м’ясо стає чистим. Тому ми спокійно можемо конкурувати з європейським м’ясом, бо згідно лабораторних досліджень воно не уступає стандартам світових порід. Аби держава допомогла», - розповів Потапчук.

Молоко породи «Волинська» йде тільки на вигодовування телят.

Господарство животіє ще з радянських часів, очікуючи фінансового сприяння держави. Відтак працює собі у збиток. «Сама корова не збиткова, а от відгодівля – так», – каже Потапчук.

У господарстві чекають надбавок за вирощування та реалізацію високовагової худоби. У нинішньому та минулому році ніяких державних коштів від держави «Зорі» не дісталося.

Заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи України Володимир Холоша пообіцяв державну фінансову підтримку розвитку м’ясного тваринництва на забруднених землях.

Заступник міністра запевнив, що гроші в бюджеті обов’язково будуть, аби допомогти волинському тваринництву. Однак, поки у державній казні коштів на це не передбачено, фінансувати відповідні програми підтримки сільського господарства немає звідки.

«Гадаю, що при перегляді бюджету, кошти обов’язково виділять. Я буду подавати власні ініціативи. І ми обов’язково підтримаємо волинське тваринництво. Тим паче, ця тема вже давно вивчена, апробована і експортована. Більше того, ми не можемо закривати очі на проблеми регіонів чорнобильського забруднення, а м’ясне скотарство – це безумовна перспектива розвитку поліського регіону», – розповів урядовець.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus