USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські дитсадки перетворилися на туалети

25 Лютого 2010 13:03

У деяких віддалених селах Волині дитсадки перетворилися на руїни, а вандалів навіть не зупиняє надпис «Не ср…ть!»
У 1990 році був збудований садочок у селі Грабове Старовижівського району, пише «Вісник&К»
Депутат Старовижівської районної ради Марія Крадінова розповідає, що одразу ж в садочок набрали дві групи дошкільнят.
«Ми навіть відправили наших дівчат на навчання здобувати професію вихователів. Балансова вартість садка становила понад 400 тисяч гривень. Але як почав занепадати колгосп, так само – і новобудова. Молодь кинулася виїжджати й шукати заробітки деінде. Отож зменшилося й малюків у селі. На сьогодні дітей дошкільного віку лишень шестеро», - каже Крадінова.
У 2001-му садочок закрили. Приміщення почали розсовувати. В одній частині дитсадка приватний підприємець зробив магазин, іншу віддали під клуб. А ще одна стоїть без вікон і дверей, розтрощена. На стіні напис: «Не ср...ть!»
У селі Мокре цього ж району дитсадочок збудував колись льонозавод. Зараз у селі 58 дошкільнят. А  медсестра з 30-річним стажем роботи Галина Сердюк розповідає, що у 80-х дітей на рік народжувалося аж по тридцять.
«Садочок нині зачинений. Неодноразово цю проблему піднімали перед Дубечненською сільрадою, однак чули відповідь: нема коштів. Тому зараз садочок виконує іншу функцію – там проводять весілля», - каже Галина Сердюк.
Щоправда, не у всіх селах такі занедбані дошкільні заклади, пише газета. Головний спеціаліст управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Тетяна Соломіна каже, що багато залежить і від місцевої громади.
«Наприклад, у Любомльському, Турійському, Горохівському районах є села, де люди толокою, як і церкви, відроджували дитсадки. У Зимному Володимир-Волинського району молодий сільський голова сказав, що садку бути – і дотримав свого слова», - розповідає посадовець.
За словами Соломіної, приходять до управління і підприємці, які пропонують створити приватний дитсадок. Але суттєвих зрушень поки що в цьому питанні немає.
«Наша область не надто платоспроможна: обмаль коштів не тільки в батьків, але і в тих, хто хотів би створити приватний заклад. До слова, в Польщі навіть приватні дитсадки на 75 відсотків фінансує держава, а на 25 – батьки. У нашій же країні поки що тільки надаються певні послуги по догляду за дитиною. Однак якості при цьому гарантувати не можуть», - зазначає Соломіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus