USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянки навчаються більше, але заробляють менше за чоловіків

3 Березня 2010 13:21
 
Хоча жіноцтво і називають прекрасною половиною людства, на Волині красунь трішки більше – 550 тисяч осіб (53%).
Про це повідомили у головному управлінні статистики у Волинській області.
На кожні 100 представниць «слабкої статі» припадає лише 88 чоловіків, проте волинянки є одними з наймолодших жінок України, середній вік їх складає 40 років. Молодші жінки лише на Закарпатті та Рівненщині.
Завдяки нашим землячкам область постійно є одним із лідерів за рівнем народжуваності в Україні. Торік в області народилось 15,3 тисяч малюків, в тому числі 7,9 тис. хлопчиків і 7,4 тис. дівчаток. На кожну тисячу жителів області припадало по 14,7 новонароджених (в Україні – 11,8).
На Волині проживає 15 тисяч багатодітних сімей (троє і більше дітей), понад третину з яких мешкає в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах. Причому, в 66 сім’ях виховується 10 і більше неповнолітніх дітей. Торік 2285 матерів нагороджені почесним званням «Мати-героїня».
Незважаючи на те, що саме на жінці лежить вся відповідальність за тепло і затишок в домі, їй притаманна ще й висока професійна активність. Серед зайнятих в економіці та соціальній сфері області 55% становлять жінки. Жіноча праця традиційно більш поширена в сферах охорони здоров’я, соціальної допомоги, освіти, готельного і ресторанного бізнесу, надання індивідуальних послуг – 80-76% зайнятих у відповідних видах діяльності. До речі, серед тих, хто підраховував ці показники, жінок ще більше – в органах статистики Волині їх 92% від кількості працюючих.
Кожна десята працююча жінка з власної ініціативи влаштувалась на роботу на умовах неповного робочого дня чи тижня, тим самим маючи можливість приділити більше уваги сім’ї та дітям. Заробітки жінок зазвичай нижчі, ніж у чоловіків і в середньому за 2009 рік склали 1360 грн. проти 1512 грн.
Прикро, але жіноча стать домінує на офіційному ринку праці. На кінець минулого року серед безробітних їх було 53%, або 6,7 тис. осіб і майже 800 з них мали дітей віком до 6 років, 25 – одинокі матері.
За рівнем освіти жінки не тільки не поступаються чоловікам, а в багатьох випадках випереджають їх. У волинських вищих навчальних закладах майже 21 тис. жінок здобувають вищу освіту, традиційно становлячи більшість серед студентів (троє з кожних п’яти). При цьому студентки надають перевагу професіям у галузі освіти, економіки, комерції та підприємництва. Серед аспірантів та докторантів жінки становлять майже дві третини.
Більше половини кандидатів наук та кожен п’ятий доктор наук нашого краю – жінки.
Зростає роль жінки в суспільно-політичній сфері. На початок цього року працювало 44 громадські організації, створені ними. Головними цілями діяльності цих об\'єднань є відстоювання справедливих та дійових законів і програм, що забезпечують гідний статус і соціальну захищеність жінки, сприяють вирішенню проблем сім\'ї, виховання дітей, боротьбі за здоровий спосіб життя, відродження духовності та культури.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
fdf1 Показати IP 4 Березня 2010 10:29
Значить так вчаться....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus