USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Заступник Клімчука пообіцяв більше звукових світлофорів

15 Жовтня 2010 14:54
Заступник голови ВОДА Олександр Курилюк розповів, що в подальшому основними напрямками роботи влади з незрячими буде обладнання світлофорів звуковими сигналами, облаштування громадського транспорту для сліпих та пандуси у всіх громадських місцях.
Про це йшлося 15 жовтня на четвертій Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний світ та незрячі: розвиток особистості в контексті тифлології».
Конференцію організували Національна асамблея інвалідів України та Волинська організація Українського товариства сліпих. До Луцька прибули гості з більшості областей України, представники з Росії, Угорщини, Польщі та Швеції.
Протягом трьох днів – з 14 по 16 жовтня – представники галузі освіти, науки, громадської діяльності та влади працюватимуть у декількох секціях.
Серед тем для обговорення – інноваційні підходи до організації навчального процесу дітей з вадами зору, робота з комп’ютером, взаємодія влади та інвалідів, формування просторового орієнтування, рівний доступ до освіти, проблеми реабілітації, післядипломна освіта та інші.
Окрім наукової складової – захід має суто практичне значення. Учасники зможуть обмінятися досвідом залучення спонсорської допомоги для громадських організацій, подивитися, як організований навчальний процес в Крупівському навчально-реабілітаційному центрі для дітей з вадами зору.

Також у холі Палацу культури триває виставка тифолологічної літератури та обладнання – спеціалізованих пристроїв для людей з вадами зору.
У конференції взяли участь завідувач сектора програмного та методичного забезпечення Міністерства освіти і науки України Галина Лабайчук та народний депутат України Валерій Сушкевич.
Народний депутат Валерій Сушкевич, який є головою Міжнародної асамблеї інвалідів України, сподівається, що усі сказані усіма владцями обіцянки не будуть пустими словами та формальностями.
«Можна назвати десятки проблем, які є зараз в незрячих людей. Але основне, що їм потрібно – це розуміння влади та суспільства. Треба не лише вирішувати якісь соціальні питання, а й забезпечити рівними правами інвалідів та повносправних людей. Це суть будь-якої влади», - зазначив Сушкевич.
Довідково:
Станом на 2009 рік на Волині проживає близько 39 тисяч людей з хворобами ока. 5% усіх захворювань волинян стосуються очей.
За даними ВООЗ, у світі проживає 135 мільйонів людей з низьким зором. Щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 мільйони осіб; якщо не вжити термінових заходів, то до 2020 року у світі буде жити 100 мільйонів сліпих, адже кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина.
Тифлологія – система наук, що вивчає закономірності розвитку і діяльності інвалідів зору всіх вікових груп, розробляє наукові основи формування всебічно розвиненої особистості та її активного залучення до суспільно корисної діяльності, тобто працює над шляхами компенсації сліпоти та слабкозорості, вишукує оптимальні умови реабілітації та інтеграції інвалідів зору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus