USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Військові зі Сходу - у луцькому госпіталі

8 Серпня 2014 11:43
Понад 60 учасників антитерористичної операції з Волині повернулись на малу батьківщину. Однак поки не додому, а до Луцького гарнізонного військового госпіталю, аби підлікувати рани. Про це повідомляє ТРК «Аверс».

64 бійця з передової зараз лікуються в Луцькому гарнізонному госпіталі. Діагнози в бойових товаришів схожі: вогнепальні та осколкові поранення. На щастя, запевняють в установі, здоров’ю пацієнтів вже нічого не загрожує. Начальник Луцького гарнізонного військового госпіталю, провідний хірург Олександр Хоменко зазначив: «Є різні. І складні є, які потребують і додаткової уваги, і оперативних втручань. Вчора двох прооперували, сьогодні двоє знову в плані».

Відвідувачів у героїчних пацієнтів дуже багато. Це не лише рідня, але й часто незнайомі люди. «Офіційно з 2 до 6 встановлено, але ніхто нікому не забороняє. Якщо людина вирвалась з роботи, принесла пакуночок чи щось для пораненого, хіба то погано? Режим жорсткий. Ви пройшли тому, що на вас дозвіл був, тож чекали, що будуть журналісти. А так ви проходили б жорсткий контроль. Документи. Служба на прохідній організована», – розповідає Хоменко.

Без сліз не може провідувати свого Романа пані Емілія з Горохівського району. Її син, за фахом вчитель, залишив дружину та двох малих доньок і пішов до війська добровольцем. Два тижні тому повернувся з пораненням руки. «Звичайно, що переживали, чекали кожного дня. Дзвонили. Там скрізь біда, воювали. За тих наших дітей, що там зараз воюють, то тільки треба Бога молити. Просити Бога здоров’я і все, щоб було добре», – каже Емілія Крат.

Віктор Дудюк – контрактник, у складі зведеного батальйону тактичної групи ще з квітня боронив Луганський аеропорт. 21-го липня після обстрілу градами з пораненням його забрали із зони АТО. Що потрібно ворогу і яка ціль терористів, досі не розуміє. «Вони самі не знають, що вони хочуть. Я не був на тих переговорах, не знаю. Але з огляду на їхню поведінку, вони самі не знають, що їм потрібно. Вони хотіли до складу Росії, а тепер вже роблять бандерівцями всіх, кажуть, що ми напали на них. Армію українську зробили винною у всьому», – зауважив Віктор.

Серед командирів, дійсно, багато зрадників, кажуть солдати. Вороги часто надто добре знають про маршрути пересування українських армійців. Їх зустрічають вже пристріляні, іншими словами – добре підготовлені. А от дійсно героїчних комбатів, обурюються поранені, нині тягає прокуратура.

«Цілком реально, що професійного командира Павла Процюка прокурори запросто посадять на лаву підсудних. Він зберіг весь особовий склад і всю техніку, за що його судити? Це треба йому ще дякую сказати за те, що він вивів стільки людей і стільки людей живими залишив. А там, наверху, виявляється, що мало втрат вийшло», – каже поранений учасник АТО Василь. «За той момент, коли стояли на Савур-могилі, жодного пораненого дійсно не було. Йому честь і хвала, що вивів», – додає поранений учасник АТО Андрій.

Наразі йдеться про те, щоб хлопців взагалі там не було. Андрій вважає, що це не останнє таке питання.

Бойовий дух і життєрадісність поранених вражає. Вони постійно жартують, заграють та сміються. До власних, часто болючих ран, ставляться з гумором. Медсестрам із такими пацієнтами працювати – одне задоволення.

Старша медична сестра хірургічного відділення Надія Воробей розповіла: «Спочатку, як тільки приїхали, вони були ще «загружені». Зараз вже звикли. Добре працювати з ними».

Медикаментів для лікування бійців повністю вистачає, запевняють у госпіталі. Волонтери самі виходять на зв’язок та забезпечують усім необхідним. Скільки на лікування солдатів виділила держава, тут не хочуть розповідати. Кажуть, головне, щоб усі швидше одужали.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зазначив: «В частині медичного забезпечення я проблем не бачу. Розмовляли з керівником госпіталю, то казав, що привезли рибу, воду, багато інших речей».

Пацієнти ж обіцяють швидко одужати. І попри все, переконують, готові хоч завтра стати на захист України. Бо це, мовляв, обов’язок справжнього чоловіка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus