USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Рига-1921: хто тодi визначав нашу долю? (Саме галицьких i волинських мишей там не було!)
      23 лютого 2015 року я розмiстив на цьому блозi замiтку "Обережно: реституцiя!" I одразу почалося палке обговорення.
      Дехто з учасникiв пiдняв цiкаву тему: чи були законними, чи незаконними факти перебування теперiшнiх українських територiй у складi окремих сусiднiх держав? 
      Пiсля закiнчення I Свiтової вiйни рiзноманiтних мiждержавних договорiв була безлiч. Берестейський, Версальський, Сен-Жерменський, Трiанонський, Ризький тощо... Нас, галичан i волинян, цiкавить, насамперед, Ризький мирний договiр, бо саме вiн тодi визначив долю наших земель...   
     ...18 березня 1921 року в Ризi (столицi Латвiї) був пiдписаний мирний договiр мiж учасниками т.з. "радянсько-польської" вiйни. Саме згiдно з цим договором Галичина, Волинь i Рiвненщина стали частинами Польщi.
Одразу перерахуємо "пiдписантiв": Польща, РСФРР (вiд свого iменi й вiд iменi Бiлоруської СРР) i Українська СРР*.
     Аналiзуючи юридичну обґрунтованiсть саме такого списку учасникiв договору, треба мати на увазi, що:
     1.Тодiшнi РСФРР i УСРР не вважали й не проголошували себе правонаступницями Росiйської Iмперiї, яка iснувала до 1917 року. (Згаданий чинник має значення, коли йдеться про Волинь i Рiвненщину, бо вони все ж були колись губернiями Росiйської Iмперiї. Щодо Галичини, вона не перебувала у складi Росiйської Iмперiї жодного дня.) 
      2.Державнi установи УСРР тодi бiльш-менш функцiонували тiльки у схiдних i центральних регiонах України. (Не в захiдних!) 
       I що ж ми маємо в пiдсумку, вельмишановнi?
        У пiдсумку ми маємо пiдстави для констатацiї дуже "парадоксального" правового становища: у Ризi долю Галичини, Волинi i Piвненщини визначали країни, жодна з котрих не мала права її визначати! Зараз я маю на увазi не Польщу. Статус полякiв, на ту мить, зрозумiлий:  експансiонiсти й загарбники. Йдеться про статуси тодiшнiх РСФРР i УСРР.
       Чомусь вони (статуси) здаються менi, мишi галицький, схожими на статуси Англiї й Францiї в Мюнхенi, у вереснi 1939 року. Тобто, коли згаданi "великi демократiї" подарували гiтлерiвськiй Нiмеччинi... шматок Чехословаччини, т.з. Судетську область! Я досi не можу второпати: з якого переляку англiйським й французьким полiтикам восени 1939 року спало на думку, що вони, нiбито, були вповноваженi вiддавати комусь частини незалежної Чехословаччини?
       Чи, мабудь, у вереснi 1939 року Чемберлен i Далад'є згадали... Ризький мирний договiр?  Згадали й зробили висновок: Ленiн, мовляв, подарував тодi Галичину й Волинь Пiлсудському, а хiба ми гiршi, нiж Ленiн? Й хiба Гiтлер гiрший, нiж Пiлсудський? Ленiн вiддав Пiлсудському не свої Галичину й Волинь, ми теж маємо вiддати Гiтлеровi не нашi Судети. Тобто, кажучи правовою термiнологiєю, "скористувалися прецедентом".
      (Щоправда, я не знаю точно, про що саме думали Чемберлен i Далад'є тодi, у Мюнхенi.Проте, знаю, що вони дiйсно зробили.)
       Отак, в обох випадках деякi полiтики нахабно вирiшували долi частин чужих для них народiв.
        Що, нуднi роздуми, панове й панi? Допускаю, що для когось вони нуднi. Але, можуть виявитися й корисними!
         Поляки, на вiдмiну вiд українцiв, не мають жодного сумнiву в законностi Ризького договору i його наслiдкiв. I мрiють... про реституцiю своїх приватних майнових прав. (Це "програма-мiнiмум".)  
          А нам, українцям, теж не слiд бути дурними! Най українськi правознавцi й iсторики розберуть подiї березня 1921 року! I най дiйдуть висновку щодо "законностi" (у лапках), або незаконностi (без лапок) списку "ризьких пiдписантiв"! А незаконнiсть складу пiдписантiв будь-якого документу завжди означає його нiкчемнiсть
          Отже, чим обґрунтовувати сумнiви щодо польських "реституцiйних" прав... принаймнi, пошукати - можна!
_______________________
*Скорочення РСФРР, УСРР, БСРР - то не друкарськi помилки! Саме такий вигляд вони мали у березнi 1921 pоку. Звичнi для нашого поколiння скорочення РРФСР, УРСР, БРСР вживалися з 30 грудня 1922 року.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Цитати про збагачення, зубожiння, багатство, бiднiсть...
Перед нами можуть виникнути питання реституцiї. Їх поставлять поляки, румуни, угорцi...
Реакцiя на мережеве повiдомлення про порушення кримiнальної справи. (Печерський суд столицi, 1 грудня ц.р.)
Коментарів: 7
Житель Ковеля Показати IP 5 Березня 2015 04:50
Мiй дiдусь (1912-2001) iнодi згадував часи влади полякiв, тодi вiн ще був пiдлiтком i молодиком. Зокрема, згадував "побутовi" знущання, їхнє демонстративне зневажне ставлення до української мови i до всього українського взагалi.
Міку Показати IP 5 Березня 2015 10:40
А в чому суть статті чи то повідомлення? Осадники та їх нащадки не мають прав на свою колишню рухомість і нерухомість, бо цих прав не встановлено в українському законодавстві. По-друге, повоєнна Польща (ПНР) підписала з СССР договір про кордон, чим відмовились від Волині (Рівенщина з'явилась вже в СССР ) та Галичини. Гельсінські Угоди затвердили це назавжди. По-третє, Ризький договір був договором про перемир'я, а не про остаточний розподіл територій. По-четверте, питання законності чи незаконності приєднання західної України до Польщі на сьогодні не є актуальним, бо Польща де-юре відмовилась від цих земель і не в порядку визнання переможця, а фактично, визнавши неправомірність Ризької Угоди.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 5 Березня 2015 11:28
1. З погляду тодiшнього мiжнародного права Ризький договiр був не "договором про перемир"я", а повноцiнним мирним договором. 2. Йдеться не про можливi вимоги ДЕРЖАВ, а про можливi вимоги ФIЗИЧНИХ ОСIБ.
Комуножер до Mik (галицька миша) Показати IP 5 Березня 2015 15:40
А може буде вірніше "Мік -галицько - московська миша"?
Mik (галицька миша) до Комуножер Показати IP 9 Березня 2015 09:23
Я миша, ви щур.
Міку Показати IP 6 Березня 2015 12:33
Міжнародне право, як право лишилось незмінним. Фізична особа може претендувати на щось лише в межах чинного законодавства. Держава може висувати претензії до іншої держави, як це робить Росія, вимагаючи від України зміни державний устрій - відмовитись від унітарного та запровадити федеративний. Але держава має право і може ігнорувати будь-які іноземні вимоги, якщо вона немає з цього приводу відповідних зобов'язань. А тепер спробуйте зрозуміти і не крутіться навколо очевидних речей: ніхто не може нав'язати Україні, бо на те немає найменших юридичних підстав, будь-яких правових змін.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 9 Березня 2015 09:38
У замiтцi йдеться не про реституцiйнi позови (їм був присвячений попереднiй матерiал), а про iсторiю i про правовi аспекти належностi наших територiй Польщi y 1921-1939.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus